Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

máj.
14

GAJA-VÖLGYI KIRÁNDULÁS

2018. május 14. (hétfő)

Álmomban hol jártam?
Erdőben. S mit láttam?
Két nyulat, két szarkát,
kop-kop-kop, víg harkályt.

(Gazdag Erzsi: Álmomban – részlet)

A madarak és fák napja alkalmából óvodásainkkal a különleges szépségű Gaja-völgyi Tájcentrumba kirándultunk. Csodálatos környezet a Gaja-szurdok a patak fölé tornyosuló szikláival, mély szakadékaival, változatos növény- és állatvilágával.

Itt található a Bársony István Emlékház is, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. Egy kedves erdész bácsi elmesélte a gyerekeknek, hogy itt hozta létre a Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét. Megtudhattuk tőle, hogy a Tájcentrumban vadon élnek a szarvasok,őzek, muflonok,vaddisznók, apróvadak, de a túrák során a ritka, csak Fehérvárcsurgón élő szikaszarvassal is összetalálkozhatunk. Ha pedig csendben szemlélődünk, akkor különböző madárfajok csicsergését, énekét hallhatjuk.

A gyermekek érdeklődve nézték a kiállított, hatalmas agancsokat, preparátumokat, hallgatták az élővilágról szóló történeteket.

Az Emlékház megtekintése után fákkal, bokrokkal övezett úton sétáltunk el a horgásztóig, ahol hatalmas tisztáson élvezhettük az oxigéndús levegőt, a tavaszi napsütést. Előkerültek a plédek, játékok, a hátizsákokból pedig a ropogtatnivalók. Az óvodások a csipegetés után birtokba vették a zöld területet és boldogan fogócskáztak, labdáztak, csúszdáztak, cigánykerekeztek.

Az óvónénik kíséretében átkeltek a patak felett átívelő fahídon, és rövid sétát tettek a vízparton. Az üde, zöld fák árnyékában, kanyargó vízfolyás mellett gyönyörködtek a természet szépségében.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Madarak és fák napja