Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

febr.
05

FARSANGI MULATSÁG

2019. február 5. (kedd)

„A, a, a, a farsangi napokban.
A farsangi napokban,
Legyünk mi is vígabban
A, a, a, a farsangi napokban.”

(népdal)

A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik. A farsangi időszakban – már hagyományosan – óvodánkban is mulatságot rendezünk, hogy elűzzük a telet, mihamarabb kitavaszodjon.

Az óvoda dolgozói a folyosón már hetekkel a mulatság előtt farsangi dekorációval készültek: bohócok, lufik, szerpentindíszítette az intézményt,a faliújságokon pedig a gyermekek által készített alkotások emlékeztettek az eseményre. Nem csoda, hogya gyermekek minden nap arról társalogtak egymással, hogy ki milyen jelmezt ölt magára ezen a napon.

2019. február 5-én reggel nagy izgalommal jöttek az oviba a gyermekek, már a folyosón pörögtek-forogtak a báli ruhákba öltözött hercegnők, repkedtek a bogárkák, itt-ott szuperhősök bukkantak elő. A csoportokban a meghívott szülők, rokonok előtt aztán mindenki megmutathatta gyönyörű vagy éppen ötletes maskaráját. A kislányok tüllcsodákban, selyemruhákban illegették magukat, de szelíd kiscicákkal, pónikkal is találkozhattunk. A kisfiúk közül sokan bátor tűzoltónak, mozdonyvezetőnek, rendőrnek öltöztek, de ha szemfülesek voltunk, akkor a vadon állataival is összefuthattunk.

Az óvó nénik és a gyermekek minden csoportban farsangi hangulatot keltettek: táncoltak, verseltek, mondókáztak, a szülők és gyermekeik aktívan vettek részt az ügyességi játékokban. Körbe-körbe járt a seprű, tekeredtek a fonalon a kisautók, nagy népszerűségnek örvendett a székfoglaló és a mocsárjárás is, de a pattogatott kukoricák minél gyorsabb tálkába juttatása is kihívást jelentett a résztvevőknek.

A jókedv mindenkit magával ragadott, hangos nevetéstől és szurkolástól visszhangzott az óvoda.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Farsang

febr.
01

ÁLDÁS A GYERMEKEKRE

2019. február 1. (péntek)

„Emlékezzünk Szent Balázsra, mert ma vagyon napja;
Az Úr Jézus akaratát általunk mutatja.

Örömöt e háznak, asszonynak, urának,
Hogy hirdessük és említsük, nékünk parancsolja.”

(magyar népének)

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária és Szent József Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az idős Simeon is jelen volt, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. Ennek szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása.

Az ünnep alkalmából ellátogatott hozzánk Ugrits Tamás atya, aki szép, a gyermekek nyelvén megtartott beszéde után megáldotta a gyertyákat. Elmondta, hogy a megszentelt gyertya, mint Jézus Krisztus jelképe, mindig a kiáradó fényt kell, hogy eszünkbe juttassa. Szeressük, tiszteljük egymást, szeretteinket!

A gyertyaszentelés után Tamás atya Szent Balázs püspök történetével ismertette meg a kisgyermekeket. A püspök visszavonultan élt, de a közösséget tanácsaival támogatta és gyógyította a rászorulókat. A legenda szerint egy napon rémült anya sietett Szent Balázshoz, mert a fia egy torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút és így megmentette a haláltól.

A katolikus hagyomány szerint Tamás atya keresztben tartott, égő gyertyával áldotta meg a jelenlévőket, Balázs-áldást adott, hogy a torokfájás és minden más betegség elkerülje őket.

!--Képtár (óvoda) > 2018-19 > Balázs-áldás

-->

jan.
07

JÉZUS SZÜLETÉSÉTŐL A HÁROMKIRÁLYOK LÁTOGATÁSÁIG
2018 decemberében

A kis Jézus megszületett, örvendjünk,
elküldötte ő szent fiát Istenünk.
Betlehemben fekszik rongyos jászolban,
azért van oly fényesség a városban.

(A kis Jézus megszületett – népének)

Székesfehérvár belvárosa ünnepi díszbe öltözött december első napjaiban, feldíszítették a gyönyörű fenyőfát, felállították a betlehemi jászlat és különböző fényjátékokkal kápráztatták el az adventi időszakban a polgárokat. Ilyenkor a Városház téri színpadon óvodás és iskolás gyermekcsoportok örvendeztetik meg a közönséget. Ebben az évben is meghívást kaptunk az Adventi programra, így 2018. december 18-án a Csillag csoportos óvodások színvonalas betlehemi műsorát tekinthették meg a szülők, rokonok, érdeklődők. A kisgyermekek nagyon szépen, hangosan adták elő műsorukat, amit hatalmas tapssal jutalmaztak a büszke szülők. A szép produkció után – a kedves meghívásnak eleget téve – a Hiemer-házban fogyaszthatták el a megérdemelt teát és édességet.

Iskolánk tanulói minden évben vásári forgatagba hívják a középső és nagycsoportos gyermekeket, óvó néniket, dajka néniket. Különböző kézzel készített, kreatív ajándékokat, apró díszeket kínálnak a karácsonyi vásárban, melyekből az óvodapedagógusok és az óvodások közösen választanak a csoportok díszítéséhez, az ünnepi készülődéshez.
Karácsonyra, Jézus születésének ünnepére nagy örömmel készültünk. Hagyományainkhoz híven az idei karácsonyunk is nagyon bensőséges hangulatban telt. Megtiszteltetés és öröm volt számunkra, hogy csoportjaink ünnepélyeire szép számmal jöttek el a családtagok, rokonok, ismerősök. Az ünneplés ugyanúgy zajlott, mint a keresztény családokban: először egy édesapa felolvasta Jézus születésének történetét, majd a gyermekek népi betlehemes játék keretében meg is jelenítették azt. Műsoruk után az óvodások

Bővebben...:

dec.
07

SZENT MIKLÓS NAPJA
2018. december 6. (szerda)

„Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás!
Gyere már, gyere már, minden gyermek vár!
Répa, cukor, csokoládé, jaj, de jó!
De a virgács jó gyereknek nem való!
Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás!

Gyere már, gyere már, minden gyermek vár!”

Hagyományainkhoz híven idén is ellátogatott óvodánkba Miklós püspök, aki – a legenda szerint – nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke.
A gyermekek már nagyon várták az ismerős kopogtatást az ajtón. A jó püspök minden mozdulatát ámulattal követő ovisok hellyel kínálták a hosszú út során elfáradt „nagyszakállút”. Két nagyon bátor gyermek segítséget is nyújtott neki: megfogták és tartották súlyos pásztorbotját, míg ő a gyermekeket köszöntötte.
A Szent Miklós napjára tanult sok dal és vers meghallgatása után Miklós püspök személyesen szólt óvodásainkhoz: kérte, hogy legyenek továbbra is jó és szófogadó gyermekek, szeressék egymást, figyeljenek a társaikra, családtagjaikra.
Az óvodások csillogó szemekkel fürkészték a süveges, piros köpenyes, fehér szakállas vendéget és nagyon várták, hogy a kis csomagokat átadja nekik.

A püspököt még sok óvodás és iskolás gyermek várta, így búcsút intett a gyermekeknek, akik megköszönve az ajándékot, lelkesen integettek neki.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Miklós püspök

nov.
21

ADVENTIKOSZORÚ-KÉSZÍTÉS CSALÁDJAINKKAL
2018. november 21. (szerda)

Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog az első gyertyaláng!
Karácsonyt várva lázban a föld,
Isteni gyermeket köszönt.

(M. Fresch nyomán: Hamar István - részlet)

Advent a karácsony előtti négy hét, a várakozás, a készülődés időszaka. Az adventi koszorú négy gyertyája a hit, a remény, a szeretet és az öröm jelképe, melyeknek vasárnaponkénti meggyújtása a növekvő fényt, az ünnep közeledtét jelzi.

2018. november 21-én adventikoszorú-készítő foglalkozásra hívtuk a gyermekeket és szüleiket, hogy a közösen alkotott adventi koszorúban együtt gyönyörködhessenek az ünnep közeledtével. Idén is sokan látogattak el rendezvényünkre, s a szorgos kezek által gyönyörű karácsonyi koszorúk, díszek születtek. A tavaly készített alkotást új köntösbe álmodók és az idén új elképzelést megvalósítók is bőven akadtak. Érdemes volt megfigyelni a családok jó hangulatú, közös munkáját, majd az elkészült munkában való gyönyörködést, örömet.

A gyermekek nagy lelkesedéssel díszítettek: az apró tobozok, gömbök, gyertyák, a színes szalagok és masnik, mind elfoglalták méltó helyüket. A gyermekek különféle karácsonyi díszeket is készítettek, papírból és pálcikából fenyőfákat dekoráltak.   

Az óvó nénik mindenkinek a segítségére siettek, hogy az elképzelés megvalósuljon és az ünnepi asztalokra a legszebb adventi díszek kerüljenek.

A kézműves foglalkozás végén számtalan, szebbnél szebb alkotással büszkélkedhettek a résztvevők.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Adventi kézműves

nov.
09

LÁMPÁS FELVONULÁS MÁRTON PÜSPÖK EMLÉKÉRE
2018. november 9. (péntek)

„Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én...”

A november 11-i Márton-nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. E szokásokból mára leginkább a Márton-napi liba fogyasztása maradt fent. A nap keresztény kulturális hátterét Szent Márton élete, legendája adja.
Óvodapedagógusaink ezen a héten Szent Márton püspök életéről, a hozzá kapcsolódó legendáról a reggeli gyertyagyújtásokkor beszéltek a gyermekeknek.
A már hagyományosan megtartott Márton-napi vigasságra a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, s iskolánk 1. osztályosait, tanítóit is vártuk. A nagy létszám miatt már kora délután elkezdtük készíteni szülői segítséggel a zsíros kenyereket, a tálcákon egyre csak gyűltek a zöldségekkel díszített ínycsiklandozó szeletek.
A Márton-napi kézműves foglalkozáson szüleikkel együtt alkothattak a gyerekek. Az asztaloknál az óvodapedagógusok segítségével készültek különböző technikával libák, őszi termésekből kisegér, de lovagló Márton püspököt is készítettek az óvodások.
Idén sem maradhatott a pincében a nagy fateknő. A kukoricamorzsolás igencsak kedvelt tevékenység minden évben a gyermekek körében. Gyorsan gyűlik a teknőben a szemes takarmány, nagy élvezettel túrják-keverik a rengeteg magot.
Sötétedéskor égő lámpásokat osztottunk szét a gyermekek között, akik óvatosan – nehogy a láng kihunyjon – várták az indulást. A lámpás felvonulás Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez. Ő ugyanis, amikor püspökké akarták választani, – szerény ember lévén – elbújt. Lámpással keresték, s egy libaólban találták meg.
A több mint 400 szülőből és gyermekből álló menetet Csák Lajos igazgató úr és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető asszony vezette a Belváros felé. Gyönyörű látványt nyújtott a pislákoló kis lámpások fénye, sok járókelő csodálta menetünket.
Az óvodában Igazgató úr megköszönte, hogy ilyen szép számmal jöttek el a családok. Hangsúlyozta, hogy a lámpás felvonulás egyfajta hitvallás keresztény értékeink mellett.
A dajka nénik ezt követően forró teával, forralt borral, zsíros kenyérrel kínálták vendégeinket. A jó hangulatú beszélgetések közepette mindenki szívesen fogyasztott a finom ételből, italból.

A remekül sikerült Márton-napi vigasságot az óvodapedagógusok meghitt éneke zárta.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Márton-nap

nov.
07

SZENT IMRE HERCEG ÜNNEPE
2018. november 7. (szerda)

„Szent Imre herceg, Magyarország éke,
Szűztiszta élet legszebb példaképe;
Serdülő ifjak pajzsa, menedéke,

Könyörögj értünk!”

Óvodánkban már hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk intézményünk névadójáról, Szent Imre hercegről. A gyermekeknek az óvodapedagógusok a herceg életéről meséltek, hangsúlyozták, hogy tiszta, igaz szívű ember volt, hősies katonaként maradt fent a neve.

A csoportokban a gyermekek koronát és kardot készítettek, amiket lelkesen díszítettek különböző színes és csillogó mintákkal. A fejékek viselésekor igazi királyfinak és királylánynak érezték magukat, így hamar felépült a fából készült hatalmas vár, melyben izgalmas szerepjátékokat játszottak.

Sétánk ezúttal a herceg szobrához vezetett, ahol egy szál virággal, mécsessel és a Szent Imréről szóló énekkel emlékeztünk meg védőszentünkről.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Szent Imre herceg

okt.
18

ÚSZÁSOKTATÁS
2018. szeptember 18. - október 18.

„Hol lakik a halacska?
A lakása tavacska.
Tenger, folyó, kis patak,
lent lakik a víz alatt.
Vízben alszik, vízben kel,
vízi nótát énekel.
Vízből van a párnája,
buborék a labdája."

(Gazdag Erzsi: Hol lakik a halacska?)

Nagy- és középső csoportos óvodásainknak idén ősszel is volt lehetőségük 10 alkalommal kipróbálni az úszást, a nagy medencéket a Csitáry G. Emil uszodában. Az ovisok nagy izgalommal várták az első órát. Kis hátizsákjukban hozták az úszáshoz elengedhetetlen felszerelést. Az óvoda előtt már várt rájuk a különjáratos mikrobusz, amely elszállította őket a Delfin Sportegyesület uszodai foglalkozására. Azok a gyermekek, akik először vettek részt a foglalkozáson, nagyon izgultak, de bátran indultak a medence felé, hogy Judit nénitől és Noémi nénitől elsajátítsák az úszás alapjait. Voltak „visszatérő vendégek” is, ők rutinosan vetkőztek, öltöztek, húzták fejükre az úszósapkát, tették fel az úszószemüveget, majd vették célba a medencéket.

A társaság egyik része ismerkedett a vízzel, könnyebben elvégezhető, játékos feladatokat adott nekik Noémi néni.  Vízben szaladtak, kis békákká változtak és ugráltak a medence szemközti faláig, buborékot fújtak a vízben. A medence másik felében azokat a gyermekeket szemlélhettük, akik már ügyesen siklottak a vízen, merültek a víz alá, lábtempóztak szivaccsal a kezükben. Természetesen sok olyan kisgyermek volt, aki különórára jár az uszodába, nagyon szeret úszni, velük a hátsó, „nagyvízben” foglalkozott Krisztina néni. Itt már komoly úszóedzést folyt, csak úgy szelték a vizet az ovisok! Kar- és lábtempó használatával érték el a medence túlsó falát, ahol az újabb beugrás után folytatódhatott a munka.

Levezetésként az oktatók játékra hívták a gyermekeket a kis medencébe. Nagyon élvezték a vízi deszkáról való vízbe vetődést, csúszdázást, fogócskázást, a legügyesebbek már a medence aljára süllyedő játékokat is felhozták. A medence frissítő hőmérsékletű vize után minden gyermeknek jólesett a melegvizes zuhany alá állni. Gyors öltözködés és hajszárítás után a visszafelé vezető úton megosztották egymással az uszodai élményeket, meséltek a különböző feladatok sikeres megoldásáról.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Úszás

okt.
15

TÖKFARAGÓK, CSALÁDI ALKOTÓK…
2018. október 15. (hétfő)

„De ha mókás kedved támad:
fogj egy kést és kanalat,
vagdoss ki az oldalából
szemet, orrot, fogakat!”
(Mentovics Éva: Mi lehet a tökből? – részlet)

Hagyományainkhoz híven idén is közös alkotásra buzdítottuk a családokat. A szülők és gyermekeik lelkesen hozták és mutatták be a hétvégén készített remekművüket, az ovi tele volt szépen faragott termésekkel. Hétfő reggeli hangulatunkat a sok kreatív alkotás feldobta, vidám „tökfejek” és ötletesebbnél ötletesebb kompozíciók díszítették az óvoda folyosóját. A csoportok is megtekintették a családok alkotásait, a gyermekek büszkén mutatták a többieknek saját faragványukat.

Nagy várakozás előzte meg a 11 órára bejelentett eredményhirdetést. A gyermekek izgatottan várták, hogy Anci néni átadja nekik a megérdemelt „Töklevelet” és az apró finomságot.

Minden alkotónakmegköszönte a gyönyörű munkát és bemutatta a legkreatívabb, legötletesebb alkotásokat. Hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy szülő és gyermek együtt, jó hangulatban alkosson.

Az eredményhirdetés után a dajka nénik kellemes illatú, ínycsiklandozó sült tököt szolgáltak fel, amit a jelenlévők jóízűen falatoztak.

Az alkotásokból udvarunkon hangulatos tökkiállítás készült, melyet minden érdeklődő szívesen nézegetett, és ötletet merített a következő év alkotásához.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Tökfaragók

 

 

okt.
07

BUDAKESZI VADASPARK
2018. október 5. (péntek)

„Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?”

(Rónay György: Mondd, szereted az állatokat? – részlet)

Az Állatok Világnapja alkalmából óvodásainkkal a Budakeszi Vadasparkba kirándultunk. Október 4. az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Kiemelt feladat számunkra, hogy a gyermekek figyelmét felhívjuk a körülöttünk élő állatok védelmére, a természeti értékek megóvásának fontosságára: vigyázzuk, óvjuk, szeressük őket – a legkisebbtől a legnagyobbig mindegyiket.

Gyönyörű, napsütéses időben látogattunk el a Vadasparkba, ahol már néhány lépés után, ugrándozó erdei mókusokat figyelhettünk meg. Rögtön nagy kedvenccé váltak ezek a kedves kis állatok, a gyerekek alig tudták tekintetükkel követni a gyorsan mozgó rágcsálókat.

A hangulatos, őszi színekben pompázó parkban különböző madárfajokkal is találkoztunk. A gyermekek meglepődtek a sas hatalmas szárnyain, kíváncsian nézték a baglyok érdekesen mozgó fejét és szemét, majd boldogan sorolták fel a tyúkudvarból ismert szárnyasokat. A madarak után az emlősállatokat fedeztük fel. Utunk során a farkasok etetésébe is betekintést nyertünk – szerencsére csak kerítésen kívülről –, majd a szelíd nagyvadakat a gyermekek is megkínálták csemegével, sárgarépával, bátran simogatták orrukat, hátukat.

A kamrának, fészernek berendezett helyiségekben az éppen nappali pihenését töltő kisméretű, éjszaka aktív állatokat figyelhettük meg. A zsíros bödönt patkánycsalád foglalta el, a farakások között nyest húzta meg magát, de a gyermekek hangjára álmosan felpillantó róka is nagy sikert aratott a kis látogatók körében.

A Vadaspark lakóinak megtekintése után volt időnk felfedezni az ötletesen megalkotott játszóteret is. A fából készült traktor és erdészház remek kikapcsolódást nyújtott az óvodásoknak.

A kellemes, élménydús kirándulásról mindenki sok élménnyel tért haza.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Budakeszi Vadaspark