Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

máj.
31

SZEPTEMBERTŐL ISKOLÁSOK
2019. május 30-31. (csütörtök-péntek)

Óvodánkban régi, szép hagyomány, hogy iskolába induló nagycsoportosaink a nevelési év végén elbúcsúznak társaiktól, s az őket nevelő felnőttektől.

Május 30-án és 31-én gyűltünk össze a tornateremben a búcsúzó ünnepélyekre. Mindkét alkalommal népi tánccal, játékfűzéssel, kedves versekkel, énekekkel köszönték meg a gyermekek a törődést, szeretetet, élményt, amit kaptak az óvodában.

Mi, felnőttek, gyakran könnyes szemmel néztük-hallgattuk őket, hiszen úgy éreztük, mintha tegnap érkeztek volna szüleik karjaiban, s lám, milyen hamar elröppent 3-4 év!

Miközben egy új, izgalmakkal teli útra indulnak, a sok, felejthetetlen óvodás élményről, emlékről sem feledkeztünk meg. Kis, képes videóval emlékeztünk a gyermekek első óvodába lépésére, felidéztük a színes programokat, kirándulásokat, ünnepélyeket, a foglalkozások szép emlékeit, jó hangulatát, egyszóval: az önfeledt óvodás éveket.

A vetítés után átadtuk búcsúajándékunkat: Max Lucado: Értékes vagy! című művét és egy szál rózsát. A kisebbek kedves verssel búcsúztatták az iskolába készülőket.

Az ünnepély végén Dombi Mátyásné Anci néni, intézményegység-vezető asszony búcsúzott a gyermekektől, szülőktől Reményik Sándor: Csendes csodák c. versének egy részletével:

                      „Ne várj nagy dolgot életedbe,
                         Kis hópelyhek az örömök,
                       Szitáló, halk szirom-csodák.
                       Rajtuk át Isten szól: jövök.”

Valamennyi leendő kis első osztályosnak boldog iskolás éveket, a tanulásban sok sikert és örömet kívánunk!

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Búcsúzók

máj.
24

GYERMEKNAP
MADARAKKAL ÉS FÁKKAL

2019. május 24. (péntek)

Fodor József: Tavaszi dal

A tiszta rétben kis bogár,
a szárnya arany és sugár,
ahogy megy, látni száz színét,
amerre jár.

S ha felszáll, hallasz züm-zenét,
mint pici szárnyát bontja szét;
arany-öröm, arany-bogár,

mert jön a nyár.

Gyermeknap és a Madarak és fák napja alkalmából a kisgyermekekkel a Sárvíz-völgy szívében elhelyezkedő Soponyai Ökoturisztikai Központba kirándultunk. A gyönyörűen rendben tartott, erdős táj rögtön elvarázsolt bennünket.
Első utunk a Vadászati Múzeumba vezetett, ahol Bodrogi Zsuzsanna ágazatvezető bemutatta a vidék növény- és vadállományát, mesélt az Ökocentrum területén megfigyelhető emlősállatokról és különböző madárfajokról. A gyerekek ámulattal nézték a hatalmas agancsokat, preparátumokat, de nagy népszerűségnek örvendett az üvegvitrinek mögött található vízi élővilág bemutatása is.
A múzeum megtekintése után már alig vártuk, hogy lovaskocsira szálljunk és megtekintsük a parkot. Erdőn keresztül vezetett utunk, így, ha csendben voltunk, hallottuk a madarak gyönyörű trillázását, a békák énekét, nagyokat szippantottunk a friss, oxigéndús levegőből. Az érdeklődő gyermekek a lovaskocsit vezető úrtól megtudták a lovak nevét, hány évesek és mióta dolgoznak a fogatban.
A kis, erdei ösvényen elsétáltunk a nagyvadaknak kialakított területhez is, ahol Véninger Eszter erdei iskola vezető kukoricával csalogatta a kerítéshez az őzeket, szarvasokat, hogy közelről is szemügyre vegyük ezeket a gyönyörű állatokat. Sok értékes információt tudhattunk meg róluk, az erdő állatvilágáról, illetve, aki szerette volna, a bokrok alján meglapuló medvehagymát is megkóstolhatta.
Amíg egy csoport kocsikázott, vagy a nagyvadakat tekintette meg, addig a többiek a hatalmas, zöld területen futkároztak, fogócskáztak, bújócskáztak, vagy a fedett részen, az asztaloknál csipegettek, beszélgettek.
A délelőtt hamar elrepült, és mindenki mosolyogva, tele élményekkel szállt fel az autóbuszra.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Soponya

máj.
17

PIZSAMAPARTI
2019. május 17. (péntek)

Végre idén is elérkezett a mindenki által nagyon várt Pizsamaparti programunk, mely iskolába készülő nagycsoportosaink fantáziáját hosszú hónapokon keresztül mozgatja.
Sok bátor és lelkes nagycsoportos jelentkezett az „ottalvós buliba”, így gyakran volt hallható a csoportokban a nagyok izgatott beszélgetése az esti-éjszakai mókáról.
Este 7 órakor paprikás krumplival vártuk a gyermekeket, majd kakaós és lekváros palacsintától roskadozó tányérokról kínálták az óvó nénik és dajka nénik a finomságot. Kellett is az energia a vacsora utáni eseményekhez! Táncoltunk, mondókáztunk sötétedésig, majd a tábortűz körül játszottunk, énekeltünk. Amikor már az orrunk hegyéig sem láttunk, izgalmas kincskeresésre indultunk az óvoda udvarán. Cikáztak az elemlámpák fénycsóvái, az ovisok elszántan keresték a fák, bokrok tövébe, udvari játékokra elrejtett apró ajándékokat. Nagy volt az öröm, mikor rábukkantak egy-egy meglepetésre!
Az est fénypontja a párnacsata volt. Minden gyermek a saját kispárnájával „indult a csatába”. Lányok és fiúk külön térfélen alkottak csapatot, a cél az volt, hogy minél kevesebb darab maradjon náluk, ezt pontos számolással ellenőriztük. Hatalmas energiákat fektettek a játékba, csak úgy suhantak a színes párnák a fejek felett, mellett vagy éppen ütköztek bele valamelyik ellenfélbe.
Az önfeledt szórakozást követően nagy élménnyel, feldobódottan mentek a gyermekek a csoportszobákba, hogy komoly, iskolába készülő gyermekként, anya-apa nélkül, de a kedvenc plüssöt átölelve szenderüljenek álomba.
Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minden nagycsoportosunk békésen durmolt az „éjszakai” oviban, ahol másnap reggel aztán boldogan mesélték élményeiket az értük érkező szülőknek, testvéreknek.

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Pizsamaparti

máj.
13

EGYHÁZMEGYEI ÓVODÁSOK TALÁLKOZTAK
2019. május 13. (hétfő)

A Székesfehérvári Egyházmegyében már többéves hagyomány, hogy a katolikus óvodák iskolába készülő nagycsoportosai a nevelési év végén találkoznak.

Az idei találkozót 2019. május 13-án tartottuk az egyházmegyénk déli részén található fatimai búcsújáróhelyen, Alsószentivánon. Itt gyűltek össze a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda, a tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda, a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda, illetve a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda nagycsoportosai. A szentmisét, melyre az esős idő ellenére zarándokok százai jöttek el a környék falvaiból, Udvardy György pécsi megyés püspök atya celebrálta.

Nyolc óvodásunk a Fatimai himnusszal köszöntötte égi édesanyánkat, Máriát, valamint az egybegyűlteket. A körmenetbe a Fatimai Boldogasszony Katolikus Általános Iskola tanulóival együtt mind a négy óvoda gyermekei és pedagógusai bekapcsolódtak, majd közösen énekeltünk, imádkoztunk a kegyszobornál, ahol Udvardy György püspök atya és Szalma István elnök úr is jelen volt.

A közeli Kápolna-dombon már élvezhettük a napsütést, közösen gyönyörködhettünk a szép mezőföldi tájban. Programunk a katolikus iskolában folytatódott, ahol elfogyasztottuk az ebédet, s megkóstoltuk azokat a finom süteményeket, melyekkel az alsószentiváni hívek kedveskedtek. A gyermekek örömmel vették birtokba a csodálatos játszóteret, ahol együtt csúszdáztak, hintáztak a tatabányai, budaörsi, martonvásári és fehérvári óvodások. 

Utunkat Nagy Ferenc mezőgazdasági vállalkozónál folytattuk, ahol sokféle mezőgazdasági géppel ismerkedtek meg a gyermekek. Nagy örömet jelentett számukra az ott élő kiskutyák simogatása is. Megnéztük a közeli vadetetőt, ahova rendszeresen járnak a hegyoldalon élő őzek és egy vaddisznómama is, négy csíkos kismalacával.

A gyermekek számára ezután jött el a „bátorságpróba”: ki mer egyedül felmenni és lejönni a padláslépcsőn, vagy ki tud átegyensúlyozni a vékony pallón, a veteményes közepén?  Sok gyermek focizott, frizbizett, fogócskázott az udvaron, vagy éppen aszfaltkrétával rajzolt, de az árnyas fák alatt megpihenhettek a hintaágyakban is.

Kellemesen elfáradtunk, de sok-sok élménnyel gazdagodva indultunk vissza Székesfehérvárra.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Alsószentiván

máj.
10

ÉDESANYÁK KÖSZÖNTÉSE

2019. május 3., 6., 7., 9.
(péntek, hétfő, kedd, csütörtök)

„Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!”

(Dsida Jenő: Hálaadás – részlet)

A kisgyermekek minden évben nagy szeretettel és izgalommal készülnek az anyák napi köszöntésre. Idén is lelkesen és figyelmesen gyakoroltak. A folyosón elhaladók minden nap énekszót és versrészleteket hallhattak kiszűrődni a csoportokból, s a faliújságokra is készültek a szebbnél szebb alkotások.

Végre elérkezett a nagy nap, amikor édesanyák, nagymamák, dédmamák érkeztek a csoportokba, ahol valamennyien izgalommal várták csemetéjük „felbukkanását”.

A gyermekek valamennyi csoportban tavaszi, illetve anyák napi versekkel, énekekkel, játékfűzéssel csaltak könnycseppet a jelenlévők szemébe, akik büszkén, meghatódottan tapsolták meg a kis előadókat.

A műsor végén apró, saját készítésű ajándékkal és gyönyörű rózsaszállal köszöntötték fel ovisaink az édesanyákat, nagymamákat, dédikéket, akik boldogan ölelték magukhoz a számukra legfontosabb gyermeket.

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Anyák napja

ápr.
24

A FÖLD NAPJA
2019. április 24. (szerda)

„Ember, Óvd a Földet,
őrizd meg világod,
csodáld a sok zöldet,
kinyíló virágot!
Óvd az élő fákat,
tiszta levegődet!
Mit szemed csodálhat,
s feltölti tüdődet.”

(Aranyosi Ervin: Gondolatok a Föld napján – részlet)

A Föld napja kiváló alkalom arra, hogy foglalkozzunk a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel. Minden évben megemlékezünk erről óvodánkban is, a Zöld Jeles Napok keretében.

2019. április 24-e szép, napsütéses délutánján valamennyi óvodásunk az udvaron tartózkodott, hogy a Föld napja alkalmából – a jól megszokott játékok mellett – az újdonságokat is kipróbálják. Nagy népszerűségnek örvendett az alkalomhoz illő fejdísz elkészítése, melyet boldogan mutattak társaiknak, szüleiknek. A medencében „úszkáló halak” kifogása igencsak sikeres elfoglaltságnak bizonyult, a szappanbuborék-fújót pedig alig győzték töltögetni a felnőttek, hogy a gyermekek újra és újra nagy lelkesedéssel kísérhessék a buborék útját.

Hazainduláskor színpompás virágpalántákból választhatott egyet valamennyi kis óvodás – otthoni nevelgetésre, gondozásra.

Minden évben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy meséljünk-beszéljünk a teremtett világ védelméről a jövő generációjának: óvják-védjék természeti kincseinket, figyeljenek környezetükre.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > A Föld napja

ápr.
15

CSALÁDI KERESZTÚT
2019. április 14. (virágvasárnap)

A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, amikor Jézus feltámadására emlékezünk. Ez az ünnep óvodánk életében is kiemelkedő jelentőségű, a kisgyermekek életkorának figyelembevételével, jócselekedetekkel készülünk rá.

Már sokéves hagyomány, hogy virágvasárnapra családi keresztutat szervezünk. A hűvös időjárás miatt idén a maroshegyi Szent Kristóf templomban gyűltünk össze.

A keresztutat Spányi Antal megyés püspök atya vezette. A gyermekek a drámapedagógia eszközeivel, pantomimszerűen jelenítették meg Jézus szenvedéstörténetét. Az egyes stációkhoz kapcsolódó, felnőtteknek szóló gondolatokat a szülők, nagyobb testvérek olvasták fel.

A zenei kíséretet Virág György Barnabás és fiatal gitáros társai adták, akikkel óvodapedagógusaink is együtt énekeltek.

 

 

ápr.
05

RINGATÓ-FOGLALKOZÁS ÉS NYÍLT NAP SZÜLŐK ÉS GYERMEKEIK SZÁMÁRA

2019. március 20.,27., április 5.

2019. március 20-án és március 27-én Ringató-foglalkozásra, április 5-én nyílt napra hívtuk az óvodánk iránt érdeklődő szülőket és gyermekeiket. A leendő ovisokat elvarázsolta a sok újdonság: a fiúknak a polcokon sorakozó nagyméretű járműveken akadt meg először a szemük, a kislányokat a babakonyha, a játékbabakocsik és a kirakók nyűgözték le. A szülőknek alkalmuk volt megismerkedni az óvó nénikkel, kérdéseikre választ kaptak, amíg gyermekeik gyurmából, papírból alkottak, vagy a kislabdákkal teli sátorból kukucskáltak kifelé.

Az óvodapedagógusok a Ringató-foglalkozások alkalmával közös éneklésre, mondókázásra hívták az édesanyákat. A kisgyermekek örömmel szemlélték anyukájuk biztonságot nyújtó karjaiból az ovit, s nagyokat kacagtak a ringatós dalokon.

Nyílt napunkon a csoportokba látogathattak az érdeklődő szülők, ismerkedtek a reggeli tennivalókkal, megnézték a nagyobb gyermekek óvodás tevékenységeit, és természetesen minden játékot kipróbálhattak a picik. Volt olyan kisgyermek, aki annyira belemerült az újdonságok felfedezésébe, hogy alig akart hazamenni.

Valamennyi érdeklődőt szeretettel várunk a 2019. április 24-én és 25-én esedékes beiratkozásra.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Ringató, nyílt nap

márc.
22

A VÍZ VILÁGNAPJÁN

2019. március 22. (péntek)

Weöres Sándor: Tó vize

Tó vize, tó vize csupa nádszál,
Egy kacsa, két kacsa odacsászkál.
Sárban ezer kacsa bogarászik,
Reszket a tó vize, ki se látszik.

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Minden évben megemlékezünk erről óvodánkban is, a Zöld Jeles Napok keretében. Ebben az esztendőben minden csoportban különböző, vízzel kapcsolatos tevékenységeket végeztek a gyermekek. Papírból és gyurmából, különböző technikákkal készültek a halacskák, tengeri állatok, de az óvodások nagy örömére előkerültek a horgászbotok is, melynek következményeként sorra akadtak „horogra” a kopoltyúsok.

A Csillag csoport ebben az évben a Csitáry-kúthoz látogatott el, ahol a gyermekek palackjaikból kortyolgatták a friss, üdítő „savanyúvizet”. A csodálatos tavaszi napsütésben jólesett a futkározás a zöldülő, tavaszi környezetben, szomjoltásra pedig gyakran visszatértek ovisaink a híres kúthoz.

A víz világnapjáról történő megemlékezést minden évben kiemelten fontosnak tartjuk, idén is tartalmas programokkal hívtuk fel a gyermekek figyelmét éltető elemünkre, melynek tulajdonságait, felhasználhatóságát játszva ismertettük meg velük.


Képtár (óvoda) > 2018-19 > A víz világnapja

 

márc.
19

KISSZÉKEN AZ APUKÁMMAL

2019. március 18. (hétfő)

„Rajzoltam egy képet neked,
Te vagy rajta, nézd meg!
Én vagyok a kisgyerek és
Kézen foglak Téged!

Örülsz neki? Vigyázol rá?
Mi vagyunk a képen!
Én vagyok az apukámmal,

Ketten, kéz a kézben!”
(Bartos Erika: Apához – részlet)

Szent József ünnepe alkalmából minden évben felköszöntik a kisgyermekek édesapjukat, nagypapájukat, dédpapájukat óvodánkban, ezért 2019. március 18-án délután ismét vártuk őket köszöntésre, közös játékra.

Lelkesen készültek minden csoportban az ovisok apró, saját készítésű ajándékokkal, melyet egy vers kíséretében nyújtották át édesapjuknak, hogy megköszönjék nekik a sok boldog percet, közösen eltöltött időt. Az édesapák meghatódottan, könnyes szemmel ölelték meg gyermeküket.

A köszöntés után a gyermekek már alig várták, hogy megmutassák az ovis játékokat és a szülővel, nagyszülővel belemerüljenek a játékba. A szülők újra gyermeknek érezhették magukat: voltak, akik az óvodai kisszéken ülve építették a tornyokat, kirakóztak, gyurmáztak, de a szőnyegen is izgalmas társasjátékozás, autóversenyzés folyt.

A „lányos” apukák színezéssel, babázással, gyöngyfűzéssel, pónifésülgetéssel is gyermekeik kedvében jártak. Folyamatosan kerültek le a polcokról a társasjátékok, fejlesztő játékok, mert a lehető legtöbb játékszert apával, papával is szerették volna kipróbálni óvodásaink.

A gyermekek és édesapjuk, nagyapjuk nagyszerű délutánt töltöttek együtt. Jó hangulatban, önfeledten játszottak, öröm és boldogság csillant meg szemükben.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Kisszéken az apukámmal