Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

nov.
21

ADVENTIKOSZORÚ-KÉSZÍTÉS CSALÁDJAINKKAL
2018. november 21. (szerda)

Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog az első gyertyaláng!
Karácsonyt várva lázban a föld,
Isteni gyermeket köszönt.

(M. Fresch nyomán: Hamar István - részlet)

Advent a karácsony előtti négy hét, a várakozás, a készülődés időszaka. Az adventi koszorú négy gyertyája a hit, a remény, a szeretet és az öröm jelképe, melyeknek vasárnaponkénti meggyújtása a növekvő fényt, az ünnep közeledtét jelzi.

2018. november 21-én adventikoszorú-készítő foglalkozásra hívtuk a gyermekeket és szüleiket, hogy a közösen alkotott adventi koszorúban együtt gyönyörködhessenek az ünnep közeledtével. Idén is sokan látogattak el rendezvényünkre, s a szorgos kezek által gyönyörű karácsonyi koszorúk, díszek születtek. A tavaly készített alkotást új köntösbe álmodók és az idén új elképzelést megvalósítók is bőven akadtak. Érdemes volt megfigyelni a családok jó hangulatú, közös munkáját, majd az elkészült munkában való gyönyörködést, örömet.

A gyermekek nagy lelkesedéssel díszítettek: az apró tobozok, gömbök, gyertyák, a színes szalagok és masnik, mind elfoglalták méltó helyüket. A gyermekek különféle karácsonyi díszeket is készítettek, papírból és pálcikából fenyőfákat dekoráltak.   

Az óvó nénik mindenkinek a segítségére siettek, hogy az elképzelés megvalósuljon és az ünnepi asztalokra a legszebb adventi díszek kerüljenek.

A kézműves foglalkozás végén számtalan, szebbnél szebb alkotással büszkélkedhettek a résztvevők.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Adventi kézműves

nov.
09

LÁMPÁS FELVONULÁS MÁRTON PÜSPÖK EMLÉKÉRE
2018. november 9. (péntek)

„Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én...”

A november 11-i Márton-nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. E szokásokból mára leginkább a Márton-napi liba fogyasztása maradt fent. A nap keresztény kulturális hátterét Szent Márton élete, legendája adja.
Óvodapedagógusaink ezen a héten Szent Márton püspök életéről, a hozzá kapcsolódó legendáról a reggeli gyertyagyújtásokkor beszéltek a gyermekeknek.
A már hagyományosan megtartott Márton-napi vigasságra a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, s iskolánk 1. osztályosait, tanítóit is vártuk. A nagy létszám miatt már kora délután elkezdtük készíteni szülői segítséggel a zsíros kenyereket, a tálcákon egyre csak gyűltek a zöldségekkel díszített ínycsiklandozó szeletek.
A Márton-napi kézműves foglalkozáson szüleikkel együtt alkothattak a gyerekek. Az asztaloknál az óvodapedagógusok segítségével készültek különböző technikával libák, őszi termésekből kisegér, de lovagló Márton püspököt is készítettek az óvodások.
Idén sem maradhatott a pincében a nagy fateknő. A kukoricamorzsolás igencsak kedvelt tevékenység minden évben a gyermekek körében. Gyorsan gyűlik a teknőben a szemes takarmány, nagy élvezettel túrják-keverik a rengeteg magot.
Sötétedéskor égő lámpásokat osztottunk szét a gyermekek között, akik óvatosan – nehogy a láng kihunyjon – várták az indulást. A lámpás felvonulás Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez. Ő ugyanis, amikor püspökké akarták választani, – szerény ember lévén – elbújt. Lámpással keresték, s egy libaólban találták meg.
A több mint 400 szülőből és gyermekből álló menetet Csák Lajos igazgató úr és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető asszony vezette a Belváros felé. Gyönyörű látványt nyújtott a pislákoló kis lámpások fénye, sok járókelő csodálta menetünket.
Az óvodában Igazgató úr megköszönte, hogy ilyen szép számmal jöttek el a családok. Hangsúlyozta, hogy a lámpás felvonulás egyfajta hitvallás keresztény értékeink mellett.
A dajka nénik ezt követően forró teával, forralt borral, zsíros kenyérrel kínálták vendégeinket. A jó hangulatú beszélgetések közepette mindenki szívesen fogyasztott a finom ételből, italból.

A remekül sikerült Márton-napi vigasságot az óvodapedagógusok meghitt éneke zárta.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Márton-nap

nov.
07

SZENT IMRE HERCEG ÜNNEPE
2018. november 7. (szerda)

„Szent Imre herceg, Magyarország éke,
Szűztiszta élet legszebb példaképe;
Serdülő ifjak pajzsa, menedéke,

Könyörögj értünk!”

Óvodánkban már hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk intézményünk névadójáról, Szent Imre hercegről. A gyermekeknek az óvodapedagógusok a herceg életéről meséltek, hangsúlyozták, hogy tiszta, igaz szívű ember volt, hősies katonaként maradt fent a neve.

A csoportokban a gyermekek koronát és kardot készítettek, amiket lelkesen díszítettek különböző színes és csillogó mintákkal. A fejékek viselésekor igazi királyfinak és királylánynak érezték magukat, így hamar felépült a fából készült hatalmas vár, melyben izgalmas szerepjátékokat játszottak.

Sétánk ezúttal a herceg szobrához vezetett, ahol egy szál virággal, mécsessel és a Szent Imréről szóló énekkel emlékeztünk meg védőszentünkről.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Szent Imre herceg

okt.
18

ÚSZÁSOKTATÁS
2018. szeptember 18. - október 18.

„Hol lakik a halacska?
A lakása tavacska.
Tenger, folyó, kis patak,
lent lakik a víz alatt.
Vízben alszik, vízben kel,
vízi nótát énekel.
Vízből van a párnája,
buborék a labdája."

(Gazdag Erzsi: Hol lakik a halacska?)

Nagy- és középső csoportos óvodásainknak idén ősszel is volt lehetőségük 10 alkalommal kipróbálni az úszást, a nagy medencéket a Csitáry G. Emil uszodában. Az ovisok nagy izgalommal várták az első órát. Kis hátizsákjukban hozták az úszáshoz elengedhetetlen felszerelést. Az óvoda előtt már várt rájuk a különjáratos mikrobusz, amely elszállította őket a Delfin Sportegyesület uszodai foglalkozására. Azok a gyermekek, akik először vettek részt a foglalkozáson, nagyon izgultak, de bátran indultak a medence felé, hogy Judit nénitől és Noémi nénitől elsajátítsák az úszás alapjait. Voltak „visszatérő vendégek” is, ők rutinosan vetkőztek, öltöztek, húzták fejükre az úszósapkát, tették fel az úszószemüveget, majd vették célba a medencéket.

A társaság egyik része ismerkedett a vízzel, könnyebben elvégezhető, játékos feladatokat adott nekik Noémi néni.  Vízben szaladtak, kis békákká változtak és ugráltak a medence szemközti faláig, buborékot fújtak a vízben. A medence másik felében azokat a gyermekeket szemlélhettük, akik már ügyesen siklottak a vízen, merültek a víz alá, lábtempóztak szivaccsal a kezükben. Természetesen sok olyan kisgyermek volt, aki különórára jár az uszodába, nagyon szeret úszni, velük a hátsó, „nagyvízben” foglalkozott Krisztina néni. Itt már komoly úszóedzést folyt, csak úgy szelték a vizet az ovisok! Kar- és lábtempó használatával érték el a medence túlsó falát, ahol az újabb beugrás után folytatódhatott a munka.

Levezetésként az oktatók játékra hívták a gyermekeket a kis medencébe. Nagyon élvezték a vízi deszkáról való vízbe vetődést, csúszdázást, fogócskázást, a legügyesebbek már a medence aljára süllyedő játékokat is felhozták. A medence frissítő hőmérsékletű vize után minden gyermeknek jólesett a melegvizes zuhany alá állni. Gyors öltözködés és hajszárítás után a visszafelé vezető úton megosztották egymással az uszodai élményeket, meséltek a különböző feladatok sikeres megoldásáról.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Úszás

okt.
15

TÖKFARAGÓK, CSALÁDI ALKOTÓK…
2018. október 15. (hétfő)

„De ha mókás kedved támad:
fogj egy kést és kanalat,
vagdoss ki az oldalából
szemet, orrot, fogakat!”
(Mentovics Éva: Mi lehet a tökből? – részlet)

Hagyományainkhoz híven idén is közös alkotásra buzdítottuk a családokat. A szülők és gyermekeik lelkesen hozták és mutatták be a hétvégén készített remekművüket, az ovi tele volt szépen faragott termésekkel. Hétfő reggeli hangulatunkat a sok kreatív alkotás feldobta, vidám „tökfejek” és ötletesebbnél ötletesebb kompozíciók díszítették az óvoda folyosóját. A csoportok is megtekintették a családok alkotásait, a gyermekek büszkén mutatták a többieknek saját faragványukat.

Nagy várakozás előzte meg a 11 órára bejelentett eredményhirdetést. A gyermekek izgatottan várták, hogy Anci néni átadja nekik a megérdemelt „Töklevelet” és az apró finomságot.

Minden alkotónakmegköszönte a gyönyörű munkát és bemutatta a legkreatívabb, legötletesebb alkotásokat. Hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy szülő és gyermek együtt, jó hangulatban alkosson.

Az eredményhirdetés után a dajka nénik kellemes illatú, ínycsiklandozó sült tököt szolgáltak fel, amit a jelenlévők jóízűen falatoztak.

Az alkotásokból udvarunkon hangulatos tökkiállítás készült, melyet minden érdeklődő szívesen nézegetett, és ötletet merített a következő év alkotásához.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Tökfaragók

 

 

okt.
07

BUDAKESZI VADASPARK
2018. október 5. (péntek)

„Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?”

(Rónay György: Mondd, szereted az állatokat? – részlet)

Az Állatok Világnapja alkalmából óvodásainkkal a Budakeszi Vadasparkba kirándultunk. Október 4. az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Kiemelt feladat számunkra, hogy a gyermekek figyelmét felhívjuk a körülöttünk élő állatok védelmére, a természeti értékek megóvásának fontosságára: vigyázzuk, óvjuk, szeressük őket – a legkisebbtől a legnagyobbig mindegyiket.

Gyönyörű, napsütéses időben látogattunk el a Vadasparkba, ahol már néhány lépés után, ugrándozó erdei mókusokat figyelhettünk meg. Rögtön nagy kedvenccé váltak ezek a kedves kis állatok, a gyerekek alig tudták tekintetükkel követni a gyorsan mozgó rágcsálókat.

A hangulatos, őszi színekben pompázó parkban különböző madárfajokkal is találkoztunk. A gyermekek meglepődtek a sas hatalmas szárnyain, kíváncsian nézték a baglyok érdekesen mozgó fejét és szemét, majd boldogan sorolták fel a tyúkudvarból ismert szárnyasokat. A madarak után az emlősállatokat fedeztük fel. Utunk során a farkasok etetésébe is betekintést nyertünk – szerencsére csak kerítésen kívülről –, majd a szelíd nagyvadakat a gyermekek is megkínálták csemegével, sárgarépával, bátran simogatták orrukat, hátukat.

A kamrának, fészernek berendezett helyiségekben az éppen nappali pihenését töltő kisméretű, éjszaka aktív állatokat figyelhettük meg. A zsíros bödönt patkánycsalád foglalta el, a farakások között nyest húzta meg magát, de a gyermekek hangjára álmosan felpillantó róka is nagy sikert aratott a kis látogatók körében.

A Vadaspark lakóinak megtekintése után volt időnk felfedezni az ötletesen megalkotott játszóteret is. A fából készült traktor és erdészház remek kikapcsolódást nyújtott az óvodásoknak.

A kellemes, élménydús kirándulásról mindenki sok élménnyel tért haza.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Budakeszi Vadaspark

okt.
05

 

KUTYAASSZISZTENSEK GYERMEKKÖZELBEN
2018. október 4. (csütörtök)

Gryllus Vilmos: Kutyát kérek!

Kutyát kérek, kiskutyát!
Okosat és nem butát!
Lehet kis vagy nagy fülű,
hosszúkás vagy gömbölyű.
Lehet rajta bármi jel.
Lehet tacskó, spániel.

Kutyát kérek, kiskutyát!
Okosat és nem butát!
Aki hozzám hű marad,
nekem mindig szót fogad:
Tedd le! Hozd el! Fekszik! Ül!
Sose lennék egyedül.

Az Állatok Világnapja alkalmából óvodánk összes gyermekéhez a Gyermekekkel a Kutyákért - Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány munkatársai, terápiás és tanuló kutyái érkeztek. Bara Ivetta, az alapítvány megálmodója köszöntötte az óvodásokat és a dolgozókat, mutatta be tevékenységüket. Kiemelte, hogy mind a terápiás, mind a tanuló kutyusok esetében fokozott elővigyázatossággal és körültekintéssel, az intézmények jóváhagyásával tesznek eleget a meghívásnak.
A gyermekek már egész héten kérdezősködtek, mikor jönnek a kutyusok az óvodánkba. Így nagy volt az izgalom, amikor a folyosóról bekukucskálva meglátták a különféle méretű és színű kutyusokat a mozgáskotta-teremben.

Bővebben...:

szept.
28

ÓVODAI BESZOKTATÁS
2018 szeptemberében

„Megnyílott az óvoda,
varázslatos palota.
A falakról vidám bábok
kuncogják a nagy világot.”
(Tóthárpád Ferenc: Megnyílott az óvoda – részlet)

Szeptemberben 28 újonnan érkező kisgyermek kezdte meg óvodánkban a nevelési évet.

Az első napokban minden újdonság volt, kíváncsian ismerkedtek az óvó nénikkel, dajka nénikkel és az új csoporttársakkal. Az óvodapedagógusok az első napokat segítettek zökkenőmentessé tenni, anyával-apával-nagyszülővel együtt játszottak a picik a csoportokban, ismerkedtek az új dolgokkal, felfedezték a babakonyhát, hatalmas dömpereket és bátran kukucskáltak lefelé a galériáról. A nagyobb gyermekek kedvesen segítettek nekik a játékválasztásban, elmondták nekik, melyikkel hogy lehet játszani, megmutatták a sok-sok felfedezni valót.

Az udvaron található színes játékokat is hamarosan birtokba vették, készültek homokból várak, sütemények, fagylaltok, majd kipróbálták a rollereket, kismotorokat is. Az izgalmakkal teli délelőtt után jólesett a finom ebéd, majd a kicsik álmos szemekkel hallgatták végig a mesét ágyikójukban. A pihentető alvás után boldogan ölelték magukhoz szüleiket.

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Beszoktatás

 

szept.
24

A SZIVÁRVÁNY CSOPORT CSALÁDOS KIRÁNDULÁSA
2018. szeptember 22. (szombat)

2018. szeptember 22-én a Szivárvány csoportos gyermekekkel, szüleikkel, testvéreikkel, nagyszüleikkel kirándulni indultunk Budapestre, különjáratos autóbusszal.

Gellért püspök napjáról megemlékezve első úti célunk a Gellért-hegy nevezetességeihez vezetett. Ellátogattunk a különleges Sziklatemplomhoz, ahol a Pálos Fogadóközpontból egy alagútszerű folyosón jutottunk le a mélyebben fekvő, mesterségesen kialakított templomrészbe. Éppen szentmisét tartottak, így csendben gyönyörködtünk a hegy belsejében kialakított szentélyben.

A Sziklatemplom megtekintése után nem hagyhattuk ki a páratlan budapesti panorámát: megcsodáltuk a Dunát, a Szabadság hidat, majd közös fotót készítettünk Szent István király szobránál.

A gyermekek lelkesedését tovább fokoztuk a Gellért-hegy lábánál létrehozott csúszdapark meglátogatásával. Az időnként szemerkélő eső sem vette kedvüket attól, hogy újabb és újabb csúszásokkal gazdagodjanak. A fészekhinta, a különböző mászókák, mászófalak, trambulinok teljesen elvarázsolták őket, akár egész nap ebben a gyermekparadicsomban maradhattunk volna!

Szabadtéri programjaink forgatókönyvét a csapadékos, nyirkos idő miatt hirtelen megváltoztattuk, így a Citadellához vezető erdei sétánk helyett Vajdahunyad várát kerestük fel. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban éppen Jász Ünnepet rendeztek, ahol a népcsoport hagyományaival ismerkedtünk meg. A néptáncosok fellépése, Lehel kürtjének meghallgatása, s a számtalan népi játék kipróbálása valamennyi család érdeklődését felkeltette. A múzeum kiállításai lenyűgözték a látogatókat.

Fáradtan, de sok élménnyel, tudással gazdagodva tértünk vissza városunkba.

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Szivárvány családos kirándulás

szept.
21

EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT
2018. szeptember 21. (péntek)

2018. szeptember 16. és 22. között rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, melynek célja a környezettudatos közlekedés, a környezetbarát közlekedési eszközök népszerűsítése. Ebből az alkalomból Székesfehérvár MJV Önkormányzata kerékpáros, futóbiciklis, rolleres felvonulást hirdetett.

Óvodánkban fontosnak tartjuk, hogy környezetünk védelmére, megóvására kiemelt figyelmet fordítsunk, ezért intézményünk lelkesen csatlakozott a felhíváshoz. Valamennyi kisgyermek – a szülők segítségével – különböző, lábbal hajtható eszközzel érkezett az óvodába, és izgatottan várta az indulást a felvonulásra. Jókora kihívást jelentett az óvodapedagógusoknak, dajka néniknek, hogy az út során összefogják a kerekeken közlekedő kis sereget, ugyanakkor a sétáló, nézelődő emberek arcára mosolyt csalt a sok, „narancssárga pólós” kisgyermek öröme, jókedve.

A Németh László Általános Iskola előtt gyülekeztünk, ahol már vártak minket a szervezők. A több mint 400 kis óvodás között mi is szép számmal voltunk jelen: 85 kisgyermek pattant nyeregbe.

A szívélyes köszöntés után Mészáros Attila alpolgármester úr elindította az autómentes nap fontos eseményét. A Gáz utca mindkét sávját lezárták erre a délelőttre az autós forgalom elől, és kerékpáros rendőri felvezetéssel kezdődött meg a környezetvédelem fontosságára felszólító felvonulás. A színes lufikkal feldíszített járművek „száguldása” mindenkit jókedvre derített, a gyermekek, s felnőttek remek hangulatban töltötték az időt.

A környezetvédelmen túl a figyelem egymásra, a járművekkel való óvatos közlekedés is fontos hozadéka volt ennek a példaértékű eseménynek.


Képtár (óvoda) > 2018-19 > Mobilitási nap