Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

nov.
08

LÁMPÁS FELVONULÁS
MÁRTON PÜSPÖK EMLÉKÉRE

2019. november 8. (péntek)

„Szent Mártonnak ünnepén,
Égő lámpást viszek én...”

A néphagyomány szerint a november 11-i Márton-nap zárja le az éves gazdasági munkákat, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. A Márton-naphoz időjárási megfigyelések is kötődnek: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” E nap keresztény kulturális hátterét Szent Márton élete, legendája adja.

E jeles napon Májer-Ladácsi Ildikó néni képeket vetített a gyermekeknek Szent Márton püspök életéről, s közben mesélt a hozzá kapcsolódó legendáról, népszokásokról. A bemutató után Boda Annamária néni vezetésével a Mesetündérek tehetséggondozó műhely kis növendékei a Lúdas Matyi című meséből adtak elő egy részletet.

A délelőtt folyamán óvodásaink különböző kézműves tevékenységekkel töltötték idejüket. Készültek papírból libák, paripán vágtató Márton, s díszítettek lámpásokat. Volt – a hagyományt megőrzendő – kukoricamorzsolás, és kukoricatorzsából, -levélből csinos csutkababák és - lovak is készültek.

Szülői, nagyszülői segítséggel aztán sok-sok ínycsiklandozó zsíros kenyér került a tálcákra, melyek tartalma – a felvonulást követően – hamar gazdára talált.

Sötétedéskor indult a lámpás felvonulás több mint 300 fővel, Csák Lajos igazgató úr és Nagy Zoltánné Márti néni vezetésével. Gyönyörű látványt nyújtott a pislákoló kis lámpások fénye, a belvárosban sok járókelő csodálta az énekszóval vonuló menetet.

Az óvodába visszatérve az óvodapedagógusok elénekelték az asztali áldást, Igazgató úr pedig mindenkit buzdított a forró tea és a zsíros kenyér fogyasztására.

A remekül sikerült Márton-napi vigasságot az óvodapedagógusok meghitt éneke zárta.

 

Képtár (iskola) > 2019-20 > Szent Márton ünnepe

 

nov.
05

SZENT IMRE HERCEG ÜNNEPÉN
2019. november 4-5. (hétfő, kedd)

"Szent Imre herceg, Magyarország éke,
Szűztiszta élet legszebb példaképe;
Serdülő ifjak pajzsa, menedéke,
Könyörögj értünk."

November hónap első óvodai napjain intézményünk védőszentjére, Szent Imre hercegre emlékeztünk.

Az első napon Szalai Lídia néni ismertette a gyermekekkel – képeken keresztül – a „liliomos” herceg élettörténetét. Totsche Andrásné Tünde néni aztán izgalmas mese köré fonta a hallottakat, így a fiúk már alig várták, hogy a lovagi torna felszereléseit készíthessék, a lányok pedig mielőbb udvarhölgyekké kívántak válni. A csoportokban lelkesen ragasztották, díszítették a fejfedőket, kardokat, hogy aztán abban fogadják a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület tagjait. A gyerekek az ő segítségükkel ismerkedtek a korabeli öltözékekkel, fegyverekkel, láthattak vitézi összecsapást, hallhattak valódi csatakiáltást. Íjat, nyilat, fokost, kardot vettek szemügyre – közelről is. A bátrabbak pajzsot és kardot ragadtak, s fejükbe nyomták a nemezből készült fejfedőt.

Másnap az előző napon megválasztott királyi pár – István király, Gizella királyné – és Szent Imre herceg nyitotta meg a lovagi tornát. A fiúk különböző bátorságpróbákon vettek részt, logikai, ügyességi feladatokban mutatták meg rátermettségüket, s megküzdöttek még a hétfejű sárkánnyal is. A lányok a fejdíszükhez illő liliomos medáltkészítettek, majd drágakövekkel kirakott tükrükben csodálták meg aznapi tevékenységük eredményét. A délelőttöt a lovaggá ütés szertartása, táncház és ünnepi lakoma zárta.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Szent Imre-nap

okt.
24

VÍZHEZ SZOKTATÁS
AZ USZODÁBAN

2019. szeptember 17. - október 24.

„Hol lakik a halacska?
A lakása tavacska.
Tenger, folyó, kis patak,
lent lakik a víz alatt.
Vízben alszik, vízben kel,
vízi nótát énekel.
Vízből van a párnája,
buborék a labdája."

 (Gazdag Erzsi: Hol lakik a halacska?)

Óvodás korban nagyon fontos, hogy a gyermekekkel megszerettessük a mozgást, mert az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen. A rendszeres sport elősegíti a fizikai állóképesség erősödését, ezáltal a szellemi aktivitás növekedését.

Ezt szem előtt tartva – a mindennapos mozgásos tevékenység kiegészítésére – nagy és középső csoportos óvodásainknak idén ősszel is lehetőséget biztosítottunk az úszás kipróbálására, a Csitáry G. Emil uszodában.

Az ovisok nagy izgalommal várták az első foglalkozást. Az óvoda előtt már várt rájuk a különjáratos mikrobusz, amely elszállította őket a Delfin Sportegyesület uszodai foglalkozására.
Voltak visszatérő vendégek is. Ők rutinosan vetkőztek, öltöztek, húzták fejükre az úszósapkát, tették fel az úszószemüveget, majd vették célba a medencéket.

A kis úszó-társaság egyik fele még csak ismerkedett a vízzel: ők könnyebben elvégezhető, játékos feladatokat kaptak. Vízben szaladtak, kis békákká változtak, s így ugráltak a medence szemközti faláig, buborékot fújtak a vízben. A medence másik felében azok a gyermekek dolgoztak, akik már ügyesen siklottak a vízen, merültek a víz alá, lábtempóztak szivaccsal a kezükben…, tehát volt előképzettségük.

A „kis halacskák” számára felejthetetlen élményt adott a tíz alkalom. Folytatás következik…

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Úszás

okt.
22

VERSMONDÁSSAL EMLÉKEZTÜNK A HŐSÖKRE
2019. október 22. (kedd)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire a gyermekek életkorának megfelelően emlékeztünk óvodánkban. Ezúttal versekkel köszöntöttük az ünnepet.

Óvodásainkkal a Csillagteremben gyűltünk össze, ahol a bátor kis jelentkezők egy-egy szépséges őszi verssel, dallal mutatták meg tudásukat a jelenlévőknek. Az előadókat a társak nagy tapssal jutalmazták. Közös éneklést követően, Mariann néni vezetésével mondtunk imát a szabadságharcosokért.

A délelőtt folyamán csoportjaink a Szent Imre-templom oldalán található keresztnél tettek látogatást, ahol az emlékezés jeleként helyezték el saját készítésű kis zászlóikat.


Képtár (óvoda) > 2019-20 > Október 23.

okt.
10

SZÜRETELÉS - KISKERTEKBEN
2019 őszén

"Szüretelnek, énekelnek,
Láttál-e már ennél szebbet?
Dió, rigó, mogyoró,
Musttal teli kiskancsó.
Sose láttam szebbet!"

(Takáts Gyula: Szüreti vers-részlet)

Idén ősszel a szüret élményét is valóságos helyszíneken tapasztalhatták meg óvodásaink.

A Bárány csoportosokat Viktor Gréta nagymamája hívta meg szőlőszüretre. A kis vödrökben gyorsan gyűltek a fürtök, a lelkes fiúk pedig már darálták is. A préselést követően mindenki megkóstolhatta a finom mustot. A kimerítő munka után jólesett az óvó és dajka nénik segítségével készített bográcsgulyás.A szüreti munkálatok a nagymama palacsintájával zárultak.

A Csengő csoport számára évszakköszöntő kirándulást szerveztek az óvodapedagógusok. Ovisaink alma- és szőlőszüreten vettek részt Hámori Zoltán és Heltay Simon családjánál. Láthatóan nagy élmény volt a gyerekeknek, hogy fáról szedhették az almát, tőkéről a szőlőt. A szorgos kis kezek munkájának köszönhetően mindenki hátizsákjába került végül a mosolygós gyümölcsökből.

A Szivárvány csoportos gyermekek Polgárdiba utaztak Biró Zétény szüleihez, szőlőt szüretelni. A gyermekek élvezettel gyűjtötték a vödrökbe az édes gyümölcsöt, amit azután le is szemeztek. Ez után következhetett az erőt próbáló préselés. A fáradságos munka után jóízűen fogyasztották a mustot és a család által kínált finomságokat. A szüret élményeivel és a begyűjtött gyümölccsel gazdagabban tértek vissza az óvodába.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Szüret

okt.
07

KATICA, AKI KUTYA –
GYEREKEK KÖZÖTT

2019. október 7. (hétfő)

„Kutyát kérek, kiskutyát!
Okosat és nem butát!
Lehet kis vagy nagy fülű,
hosszúkás vagy gömbölyű.
Lehet rajta bármi jel.
Lehet tacskó, spániel.

Kutyát kérek, kiskutyát!
Okosat és nem butát!
Aki hozzám hű marad,
nekem mindig szót fogad:
Tedd le! Hozd el! Fekszik! Ül!
Sose lennék egyedül."

 (Gryllus Vilmos: Kutyát kérek!)

Az Állatok Világnapja alkalmából a Liliom csoportos óvodásokhoz egy apró kiskutya, Katica érkezett. A kis csivava nagyon tetszett a kicsiknek, a bátrabbak azonnal simogatni kezdték.

Knitlhofferné Pintér Anikó, a Kutyaszerviz S. E. munkatársa, röviden bemutatta kutyaképző tevékenységüket, majd Katicát, a végtelenül türelmes kiskutyát, állat-asszisztált foglalkozásaik egyik főszereplőjét.

A kiscsoportosok első feladata Katica megetetése volt: a pici tenyerek rejtették a jutalomfalatot. Amikor a kiskutya odaért, nagyon óvatosan vette ki onnan az ételt. A kutyus sétáltatása következett, mely nagy odafigyelést kívánt a gyermekektől. Nagyon tetszett az ovisoknak, amikor terpeszállásban képeztek alagutat Katicának. Öröm volt megtapasztalni, hogy a foglalkozás végére a félénkebb, visszahúzódóbb gyermekek is többször simogatták mega pici ebet.

Kutyusokkal foglalkozó vendégünk elmondta, hogy a könnyűnek tűnő feladatok mögött kemény munka és sok-sok türelem van; csak rengeteg gyakorlással tudják ugyanis a kutyák elsajátítani tudásukat.

Az interaktív, állat-asszisztált foglalkozás nagy sikert aratott óvodásaink körében, ezért úgy tűnik: Katica visszatérő vendégünk lesz.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Katica

okt.
04

ÁLLATSIMOGATÓTÓL A TROPICARIUMIG
2019. október 3-4. (csütörtök, péntek)

"Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében

nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

(Rónay György: Mondd, szereted az állatokat? – részlet)

Október 4. az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Jeles szentünkre emlékezve is kiemelt feladatunk, hogy a gyermekek figyelmét felhívjuk a körülöttünk élő állatok védelmére, a természeti értékek megóvásának fontosságára.

Az Állatok Világnapja alkalmából óvodánk csoportjai különböző helyszíneken beszélgettek, gondolkodtak, szereztek tapasztalatokat az állatvédelemről.

A Csengő csoportosok a börgöndpusztai Fertőzug Állatsimogatóba utaztak, hogy közelebbről is szemügyre vegyék természetes környezetükben azokat az állatokat, melyekről az óvó nénik már sokat meséltek. Sokféle állattal ismerkedtek a gyerekek: megcsodálták a pávák különleges tollait éppúgy, mint a tarajos sül elhullajtott tüskéit. A projekttéma Assisi Szent Ferenc életének feldolgozásával, a Kett-módszer segítségével zárult.

A Szivárvány csoportos gyermekek a Sóstó Természetvédelmi Területre kirándultak a csodálatos őszi időben. A Sóstó Látogatóközpontban – két csoportra bontva – ismeretterjesztő programon vettek részt, ahol interaktív foglalkozás keretében ismerkedtek meg az itt található növény- és állatvilággal. Az egyik teremben vetítést tartottak, a csoport másik fele pedig játékos formában sajátította el a hallottakat: képek párosításával, kirakóval szereztek még több információt a természetvédelmi területről.

A Bárány csoport a Tropicariumba látogatott. Az egzotikus álltakertben számtalan érdekes vízi élőlényt ismerhettek meg. Hatalmas cápák, halrajok úszkáltak a fejük felett, de a ráják és az aligátorok is lenyűgözték őket. Az óvodában a Kett-módszerrel jelenítették meg Assisi Szent Ferenc természethez, állatokhoz, a teremtett világhoz fűződő cselekedeteit.

A Liliom csoport apróságai Székesfehérvár belvárosában szálltak városnéző kisvonatra, melynek segítségével talán először nyílt ki számukra a világ.

Valamennyi gyermek nagy élményekkel tért vissza az óvodába.

Képtár (iskola) > 2019-20 > Állatok világnapja

okt.
01

CIMBALOM CINCOGOTT, NAGYBŐGŐ BRUMMOGOTT
2019. október 1. (kedd)

A kisgyermekek művészetekkel való találkozását segíti elő az óvodánkban negyedévente megrendezésre kerülő Évszaki koncert. Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére 1975-ben az UNESCOoktóber 1-jét zenei világnappá nyilvánította, így ezen a napon rendeztük meg őszi évszakkoncertünket, mely a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és diákjainak igencsak aktív és szakavatott közreműködésével valósult meg.

Nagy Zoltánné Márti néni köszöntő szavai után a művészeti iskola igazgatóhelyettese, Fóris István tanár úr mutatta be a fellépő diákokat és hangszereiket.

A kisgyermekeket lenyűgözték a különböző hangokon megszólalni képes „zeneszerszámok”. Sok különleges hangszert ismertek meg: a kis ütőkkel életre kelthető cimbalmot, a vidám hangzású citerát, a brummogó nagybőgőt, de klasszikus hegedűszót, gitárszólókat, klarinétot is hallhattak az igencsak tehetséges, már-már virtuóz muzsikusoktól.

Olyan őszi dallamok is felcsendültek, melyeket óvodásaink isszívesen énekeltek – ezúttal „élő”, hangszeres kíséret mellett.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Zene világnapja

szept.
28

ÓVODAI BEFOGADÁS
2019 szeptemberében

„-Halihó! Halihó!
Óvodásnak lenni jó!-
Ezt kiáltja Kismadár-
ő is óvodába száll.”

 (Pataki Edit: Óvodásnak lenni jó! – részlet)

Szeptemberben 17 újonnan érkező, és 9 már óvodánkba járó kiscsoportos gyermek kezdte meg óvodánkban a nevelési évet. A gyermekek befogadása és visszafogadása nagy kihívást jelentett a kiscsoportos óvó nénik, és dajka néni számára, de sok türelemmel és szeretettel hamar sikerült a piciket bevonni az óvodai életbe.
Az első napokban minden újdonság volt, kíváncsian ismerkedtek az óvó nénikkel, dajka nénikkel és az új csoporttársakkal. Az óvodapedagógusok az első napokat segítettek zökkenőmentessé tenni, anyával-apával-nagyszülővel együtt játszottak a picik a csoportokban, ismerkedtek az új dolgokkal. Nagyon megkedvelték a babakonyhát, a kisméretű babakocsikat, hamar a fiúk kedvence lett a hatalmas dömper, kamion, de a színesceruzákkal, zsírkrétákkal is készülnek már alkotások. Azok a gyermekek, akik már tavaly is hozzánk jártak, szívesen segítik társaikat abban, hogy minél könnyebben megszeressék az ovit.
Az udvaron található színes játékokat is hamarosan birtokba vették, készültek homokból várak, sütemények, fagylaltok, a bátrabbak kipróbálták a rollereket, kismotorokat is. Az izgalmakkal teli délelőtt után jól esett a finom ebéd, majd a kicsik álmos szemekkel hallgatták végig a mesét ágyikójukban. A pihentető alvás után boldogan ölelték magukhoz szüleiket.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Befogadás

szept.
27

MIHÁLY-NAPI FORGATAG

2019. szeptember 27. (péntek)

A népi hagyományokmegőrzése és felelevenítése óvodánkban kiemelt jelentőségű, ezért Szent Mihály napjához kapcsolódóan egész napos programot szerveztünk a gyermekeknek.

Reggel megérkezett óvodánkba a Mosolybirodalom, melynek tagjai fotókat készítettek a gyermekekről és az eseményekről a délelőtt folyamán, az udvarra pedig rendkívül ötletes, természetes anyagból készített népi játékokat hoztak. Meglepetésképpen arcfestéssel kedveskedtek a gyermekeknek.

A Mihály-napi program a Bárány csoportosok hagyományőrző dramatikus előadásával indult a Csillagteremben, majd vásári forgatag kezdődött, ahol babszemért árulták a portékákat a nagycsoportosok fiatalabb társaiknak. Igazi vásári hangulat alakult ki: ki-ki a saját termékét kínálta a legkedvesebben, legmeggyőzőbben, emiatt helyenként komoly „tumultus” alakult ki. Mivel több szülő is elfogadta a meghívásunkat, a végén ők is beálltak árusítani, hogy a nagycsoportosok is átélhessék a vásárlás örömét.

A vásár után a mozgáskotta-teremben táncházat rendeztünk, ahol a szülőket is bevontuk a mulatságba. Mindenki nagyon jól érezte magát, köszönték a felejthetetlen élményt.

Később az udvaron felállított népi játékokat lehetett kipróbálni. Hatalmas sikere volt a babzsákos dobálóknak, az ügyességi fajátékoknak, a nagyméretű kirakóknak. A játék közben az arcokat festő hölgy keze egy pillanatra sem állt meg: folyamatosan készültek az arcocskákra a különböző őszi motívumok.

Ebéd után a Bárány csoportosok energiája még nem csappant, ezért gondoltak egy merészet, és – csendespihenő helyett – kimentek egy nagyszerű játszótérre. (A gyerekek elmondása szerint ez volt életük legjobb napja…)

Délután nyílt meg a felnőtteknek, gyerekeknek rendezett Mihály-napi vásár. Igényesen elkészített, szép portékákkal és süteményvásárral vártuk az érdeklődőket. A sok szép termékben, ízlésesen díszített mézeskalácsokban, őszi színekben pompázó koszorúkban mindenki gyönyörködött. Senki sem távozott üres kézzel, ezáltal támogatva óvodánkat.

Az egész nap eseménydúsan, kellemes hangulatban telt.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Szent Mihály napja