Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

24
jan. 20

MASKARÁBAN ROPTÁK AZ OVISOK
2020. január 24. (péntek)

„Farsang van, farsang van,
járjuk a táncot gyorsabban!
Förgeteges ez a bál,
még a ház is muzsikál.”

(Gyárfás Endre: Förgeteges ez a bál – részlet)

A farsang hagyományosan a vidám lakomák, mulatságok, a hideg tél búcsúztatásának időszaka. Óvodánkban is minden évben nagyon várják a gyermekek, hogy vidám jelmezekbe bújjanak. Ebben az évben a csoportok farsangi mulatsága a szülők jelenléte nélkül zajlott, műsor helyett vidám játékkal, tánccal telt a délelőtt.
Már reggel nagy izgalommal jöttek az ovisok, hozták vállfákon a különböző jelmezeket, fejdíszeket, kiegészítőket. A farsangi kavalkádban először mindenki megmutatta, elmesélte a többieknek, hogy kinek, minek öltözött be, a bátrabbak rövid versbe is foglalták, hogy kinek a szerepébe bújtak. Az óvó nénik és a gyermekek minden csoportban farsangi hangulatot teremtettek: táncoltak, ügyességi feladatokat végeztek.

Idén a legtöbb kislány Elza hercegnő gyönyörű ruháját öltötte magára, minden csoportban nagy népszerűségnek örvendett a meseszereplő. De természetesen találkozhattunk rendőrökkel, lovagokkal, tűzoltókkal, varázslóval, és összefuthattunk különböző mesefigurákkal, volt dobókocka, dominó, pók, s más állatjelmez is.
A jókedv minden farsangolót magával ragadott, hangos kacagástól és szurkolástól visszhangzott az óvoda. Nagy izgalmak közepette adták át egymásnak a seprűt, nehogy a zene elhallgatásával náluk maradjon, biztatták egymást a székfoglalóban, kislabdákat horgásztak – a lábukkal, és számos egyéb játékkal ünnepelték e jeles napot.

A sok-sok vidám pillanat közben az ínycsiklandozó sós és édes aprósüteményekből is bátran fogyaszthatott, aki megkívánta. Az eseményekről, és a jelmezbe bújt gyermekekről a Mosolybirodalom fotósa készített ismét képeket, a Bohóclány pedig lufival ajándékozta meg őket.

Képtár (iskola) > 2019-20 > Farsang

 

06
jan. 20

A HÁROMKIRÁLYOK NAPJA
2020. január 6. (hétfő)

„Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!
Három király mi vagyunk.
Lángos csillag állt felettünk,
gyalog jöttünk, mert siettünk,
kis juhocska mondta - biztos
itt lakik a Jézus Krisztus.”

 (József Attila: Betlehemi királyok – részlet)

A karácsonyi ünnepkör vízkereszt ünnepével zárul. Intézményünkben ezen a napon Tamás atya házszentelést tartott, megáldotta a gyermekeket, dolgozókat, majd a szemöldökfára felkerült a szentelés éve.
A Csillagteremben összegyűlve vártuk az eseményt, s már a hétindító reggeli gyertyagyújtáskor szó esett a vízkereszt eredetéről, jelentőségéről.
Az ünnepet a Háromkirályok napjának is nevezik, hiszen a napkeleti bölcsek ezen a napon mentek el a Kisjézushoz, hogy ajándékokkal fejezzék ki hódolatukat neki. Már az óvodások is határozottan válaszolták Tamás atya kérdésére: a bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek Jézuskának. Tamás atya áldását közös éneklés követte.
A Szivárvány csoportban a gyermekek kérésére többször is meghallgattuk, énekelgettük a „szép jel, szép csillag, szép napunk támad…” refrénű csillagdalt, s – az ünnep emlékére –elkészítettük papírgurigából a három királyt.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Házmegáldás

20
dec. 19

KARÁCSONYI HANGULATBAN
2019. december 19-20. (csütörtök, péntek)

Szálljatok le, szálljatok le
karácsonyi angyalok!
Zörgessetek máma este
minden piciny ablakot!
Palotába és kunyhóba
nagy örömet vigyetek,
Boldogságos ünnepet!

(Népének: Szálljatok le, szálljatok le…)

Spányi Antal megyés püspök úr minden esztendőben örömmel és szeretettel hívja a Püspökségen, valamint a központi intézményekben dolgozókat közös karácsonyi ünneplésre, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. Már többéves hagyomány, hogy ilyenkor óvodásaink is színpadra lépnek ünnepet köszöntő műsorukkal.

Az idei évben a Bárány csoportos gyermekek készültek betlehemes játékkal. A néphagyományt megjelenítő műsor központi része a pásztorjáték volt. A pásztorok tréfás rigmusaikkal csaltak mosolyt a nézők arcára, minthogy a kis legények igazán beleélték magukat a szerepbe. Az angyalok csengőszóval kísért dalai, s Mária éneke varázsolták valóban meghitté a betlehemi történetet. A fegyelmezetten előadott műsor után a gyermekek örömmel vették át Püspök atyától jutalmukat, a finom édességet.

Az év utolsó napja az óvodában karácsonyváró hangulatban telt. Délelőtt a Csillagteremben gyűltek össze óvodásaink, ahol a feldíszített karácsonyfa körül Jézus születéséről emlékeztek meg. Nagy Zoltánné Márti néni köszöntő szavai után a Szivárvány csoportos gyermekek adtak elő betlehemes játékot, majd néhány bátor jelentkező egyénileg is énekelt, verselt. Az ünnepváró perceket az óvónők közös éneklése zárta.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Karácsony

17
dec. 19

SZIVÁRVÁNY CSOPORTOSOK
A PAPI OTTHONBAN

2019. december 17. (kedd)

„Angyalok szózata minket is hív,
Értse meg ezt tehát minden hű szív;
A kisded Jézuskát mi is áldjuk,
Mint a hív pásztorok, magasztaljuk.”

(Pásztorok, pásztorok örvendezve)

Karácsony ünnepéhez közelítve – hagyományainkhoz híven – óvodásainkkal az Országos Papi Otthonba látogattunk, hogy betlehemezésünkkel szerezzünk örömet az ott élő idős atyáknak és gondozottaknak. Az idei évben a Szivárvány csoportos óvodások készültek lélekmelengető betlehemi játékkal.

A kicsik és az otthon lakói egyaránt nagy izgalommal készültek a találkozásra. Az Otthon vezetője, Tuba-Kovácsné Holczmann Mónika barátságosan fogadta az ovis sereget, és elmondta, hogy mindig nagy öröm, ha kisgyermekek énekétől hangos az Otthon. A lakók a gyönyörű Maulbertsch-ebédlőben fogadták a gyermekeket. Amikor meghallották a kisgyermekek karácsonyi énekeit, rigmusait, arcuk felderült és bizonyára régi karácsonyok emlékei idéződtek fel bennük, mert az ismerős dallamokat ők is dúdolták.

A kedves műsor után a gyermekek minden lakónak és dolgozónak Májer-Ladácsi Ildikó által készített mézeskaláccsal kedveskedtek. A szép műsorért kis vendéglátásban is részesültek óvodásaink: teát, csokoládét kaptak a kicsik.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Papi Otthon

10
dec. 19

HAVAS CSENDÉLET, TÉLI HANGULAT
2019. december 10. (kedd)

Első téli hónapunk kezdetén ismét arra kértük Kiss-György Rita festőművészt, hogy Ovigalériánkat az ő, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásaival rendezhessük be. A Csillagteremben gyönyörű, télies hangulatú rajzolt, illetve tempera-technikával készült képeivel, valamint olajfestményeivel ismerkedhettünk meg. A művésznő elmondta a gyermekeknek, hogy melyik képét milyen technikával, hogyan készítette.

A kisgyermekek érdeklődve figyelték az olajfestékkel és tollal készített, színes és fekete-fehér alkotásokat, majd papírlapon ki is próbálták, milyen golyóstollal alkotni: szívecskék, virágok, házak formálódták a kis kezek alatt.

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a kisgyermekek esztétikai érzékének formálására, ízléses, harmonikus alkotások készítésére motiváljuk őket.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a megnyitóra Tamás atya is elfogadta meghívásunkat.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Téli Ovigaléria

09
dec. 19

KOMOLYZENEI DALLAMOK – FÚVÓS HANGSZEREKEN
2019. december 9. (hétfő)

A kisgyermekek művészeti nevelését segíti elő a negyedévente megrendezésre kerülő Évszaki koncert is.
Hétfőn délelőtt került megrendezésre a téli Évszaki koncert, mely igazi esztétikai élményt biztosított óvodásaink számára. A koncerten ismét a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai örvendeztettek meg bennünket gyönyörű hangszeres játékukkal.

Nagy Zoltánné Márti néni köszöntő szavai után a művészeti iskola igazgatóhelyettese, Fóris István mutatta be a diákokat, hangszereikkel.

A kisgyermekeket lenyűgözték a különböző hangokon megszólaló hangszerek. A komolyzenei dallamokat különböző fúvós hangszereken adták elő a tehetséges fiatalok. A furulyaszó és a fuvola lágy hangja lenyűgözte a hallgatóságot, a fagott mély, dörmögő hangjára pedig sokan felkapták a fejüket.

A hangszerbemutató után óvodásaink a nálunk vendégeskedő diákokkal együtt karácsonyi dalokat énekeltek. Zenei kíséret mellett csendült fel a Mennyből az angyal, az Ó gyönyörű szép, valamint a Pásztorok, pásztorok kezdetű ének.

 

 

 

09
dec. 19

MEZŐFÖLDI BETLEHEMES
2019. december 9. (hétfő)

„Pásztorok keljünk fel, hamar induljunk el,
Betlehem városába, rongyos istállócskába,
Siessünk, ne késsünk,
Hogy még ezen éjjel odaérhessünk,
Mi urunknak tiszteletet tehessünk.”

Székesfehérvár belvárosa minden évben ünnepi díszbe öltözik, így várva a karácsonyi ünnepet. Az adventi időszakban a Városház téri színpadra várják az óvodás és iskolás gyermekcsoportokat, akik a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan kedves műsorokkal örvendeztetik meg a közönséget.

December 9-én a Bárány csoportos óvodások színvonalas Mezőföldi betlehemesét tekinthették meg a szülők, rokonok, arra járó érdeklődők. A kisgyermekek nagy lelkesedéssel és magabiztosan, hangosan adták elő pásztorjátékukat, amit hatalmas tapssal jutalmazott a közönség.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Adventi színpad

07
dec. 19

LUCÁZÁS
2019. december 7. (szombat)

„Luca, Luca, kitty, kotty, kitty, kotty,
Gelegenye, kettő-három,

Száraz körtét várom!”

A Püspöki Palota Adventi Udvarában a Bárány és Csengő csoportos gyermekek a második adventi gyertyagyújtás előtt lucázást mutattak be az érdeklődők számára.

Ugrits Tamás atya a helyszínen a keresztény hite miatt mártírhalált halt Szent Lúcia életét is felelevenítette.

Hazánk területén Luca napjához kapcsolódóan több népszokás is elterjedt: így a búzaültetés, a hagymakalendárium, a Luca-szék készítés, a női munkák tilalmai, valamint a fiatalok lucázása, amikor is házról házra járva kívántak bő termést és állatszaporulatot a házigazdának és családjának.

Óvodánkban fontosnak tartjuk a néphagyományok megismertetését a gyermekekkel. Az ehhez kapcsolódó tevékenységekből adtak most verses ízelítőt nagycsoportosaink a színpadon: tréfás rigmusokat mutattak be botok és kereplő használatával. A gyermekek ügyesen, bátran álltak fel a színpadra, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Lucázás

06
dec. 19

SZENT MIKLÓS NAPJA
2019. december 6. (péntek)

Mikulás, Mikulás, szép hosszú, piros ruhás,
Szakállad ó, fehér, mint a hó.
Mikulás, Mikulás, szép hosszú piros ruhás,
Életed ó nem csak mese volt.
Nagyon régen éltél, a szegénnyel jót tettél.

Tudjuk püspök voltál, értünk imádkozzál...

Hagyományainkhoz híven idén is ellátogatott óvodánkba Miklós püspök, aki – a legenda szerint – nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke.

A gyermekek már nagyon várták az ismerős kopogtatást az ajtón, és csillogó szemekkel fürkészték a süveges, piros köpenyes, fehér szakállas vendéget.

A Szent Miklós napjára tanult sok dal és vers meghallgatása után Miklós püspök külön-külön, név szerint is megszólította a gyermekeket, megdicsérte őket, kérte, hogy legyenek továbbra is kedvesek és jók, szeressék egymást, figyeljenek a társaikra, fogadjanak szót szüleiknek.

A jó püspök minden csoportban elidőzött kicsit, aztán sietett tovább, mert e jeles napon még sok gyermek várta érkezését…

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Miklós püspök

 

 

29
nov. 19

KOSZORÚK, ANGYALKÁK, MANÓK
2019. november 29. (péntek)

Az óvoda dolgozói és a szülők hetek óta készítették nagy lelkesedéssel a szebbnél szebb kézműves termékeket, az adventi vásárba.
Egy pénteki délutánon vártuk nagy szeretettel a családokat vásárunkba, hogy a karácsonyi készülődésben igényes portékákkal gazdagodhassanak.

A Csillagteremben ízlésesen díszített koszorúk, ajtó- és asztaldíszek várták, hogy az otthonokba kerüljenek. A gyermekek sem tértek haza üres kézzel. Manókat, textilből varrt kutyákat, cicákat, sokféle technikával készített angyalkákat, mézeskalácsot választhattak vásárfiának.

A kellemes hangulatú eseménynek nagy sikere volt a családok és a dolgozók körében is.


Képtár (óvoda) > 2019-20 > Adventi vásár