Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

dec.
17

SZIVÁRVÁNY CSOPORTOSOK
A PAPI OTTHONBAN

2019. december 17. (kedd)

„Angyalok szózata minket is hív,
Értse meg ezt tehát minden hű szív;
A kisded Jézuskát mi is áldjuk,
Mint a hív pásztorok, magasztaljuk.”

(Pásztorok, pásztorok örvendezve)

Karácsony ünnepéhez közelítve – hagyományainkhoz híven – óvodásainkkal az Országos Papi Otthonba látogattunk, hogy betlehemezésünkkel szerezzünk örömet az ott élő idős atyáknak és gondozottaknak. Az idei évben a Szivárvány csoportos óvodások készültek lélekmelengető betlehemi játékkal.

A kicsik és az otthon lakói egyaránt nagy izgalommal készültek a találkozásra. Az Otthon vezetője, Tuba-Kovácsné Holczmann Mónika barátságosan fogadta az ovis sereget, és elmondta, hogy mindig nagy öröm, ha kisgyermekek énekétől hangos az Otthon. A lakók a gyönyörű Maulbertsch-ebédlőben fogadták a gyermekeket. Amikor meghallották a kisgyermekek karácsonyi énekeit, rigmusait, arcuk felderült és bizonyára régi karácsonyok emlékei idéződtek fel bennük, mert az ismerős dallamokat ők is dúdolták.

A kedves műsor után a gyermekek minden lakónak és dolgozónak Májer-Ladácsi Ildikó által készített mézeskaláccsal kedveskedtek. A szép műsorért kis vendéglátásban is részesültek óvodásaink: teát, csokoládét kaptak a kicsik.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Papi Otthon

dec.
10

HAVAS CSENDÉLET, TÉLI HANGULAT
2019. december 10. (kedd)

Első téli hónapunk kezdetén ismét arra kértük Kiss-György Rita festőművészt, hogy Ovigalériánkat az ő, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásaival rendezhessük be. A Csillagteremben gyönyörű, télies hangulatú rajzolt, illetve tempera-technikával készült képeivel, valamint olajfestményeivel ismerkedhettünk meg. A művésznő elmondta a gyermekeknek, hogy melyik képét milyen technikával, hogyan készítette.

A kisgyermekek érdeklődve figyelték az olajfestékkel és tollal készített, színes és fekete-fehér alkotásokat, majd papírlapon ki is próbálták, milyen golyóstollal alkotni: szívecskék, virágok, házak formálódták a kis kezek alatt.

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a kisgyermekek esztétikai érzékének formálására, ízléses, harmonikus alkotások készítésére motiváljuk őket.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a megnyitóra Tamás atya is elfogadta meghívásunkat.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Téli Ovigaléria

dec.
09

KOMOLYZENEI DALLAMOK – FÚVÓS HANGSZEREKEN
2019. december 9. (hétfő)

A kisgyermekek művészeti nevelését segíti elő a negyedévente megrendezésre kerülő Évszaki koncert is.
Hétfőn délelőtt került megrendezésre a téli Évszaki koncert, mely igazi esztétikai élményt biztosított óvodásaink számára. A koncerten ismét a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai örvendeztettek meg bennünket gyönyörű hangszeres játékukkal.

Nagy Zoltánné Márti néni köszöntő szavai után a művészeti iskola igazgatóhelyettese, Fóris István mutatta be a diákokat, hangszereikkel.

A kisgyermekeket lenyűgözték a különböző hangokon megszólaló hangszerek. A komolyzenei dallamokat különböző fúvós hangszereken adták elő a tehetséges fiatalok. A furulyaszó és a fuvola lágy hangja lenyűgözte a hallgatóságot, a fagott mély, dörmögő hangjára pedig sokan felkapták a fejüket.

A hangszerbemutató után óvodásaink a nálunk vendégeskedő diákokkal együtt karácsonyi dalokat énekeltek. Zenei kíséret mellett csendült fel a Mennyből az angyal, az Ó gyönyörű szép, valamint a Pásztorok, pásztorok kezdetű ének.

 

 

 

dec.
09

MEZŐFÖLDI BETLEHEMES
2019. december 9. (hétfő)

„Pásztorok keljünk fel, hamar induljunk el,
Betlehem városába, rongyos istállócskába,
Siessünk, ne késsünk,
Hogy még ezen éjjel odaérhessünk,
Mi urunknak tiszteletet tehessünk.”

Székesfehérvár belvárosa minden évben ünnepi díszbe öltözik, így várva a karácsonyi ünnepet. Az adventi időszakban a Városház téri színpadra várják az óvodás és iskolás gyermekcsoportokat, akik a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan kedves műsorokkal örvendeztetik meg a közönséget.

December 9-én a Bárány csoportos óvodások színvonalas Mezőföldi betlehemesét tekinthették meg a szülők, rokonok, arra járó érdeklődők. A kisgyermekek nagy lelkesedéssel és magabiztosan, hangosan adták elő pásztorjátékukat, amit hatalmas tapssal jutalmazott a közönség.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Adventi színpad

dec.
07

LUCÁZÁS
2019. december 7. (szombat)

„Luca, Luca, kitty, kotty, kitty, kotty,
Gelegenye, kettő-három,

Száraz körtét várom!”

A Püspöki Palota Adventi Udvarában a Bárány és Csengő csoportos gyermekek a második adventi gyertyagyújtás előtt lucázást mutattak be az érdeklődők számára.

Ugrits Tamás atya a helyszínen a keresztény hite miatt mártírhalált halt Szent Lúcia életét is felelevenítette.

Hazánk területén Luca napjához kapcsolódóan több népszokás is elterjedt: így a búzaültetés, a hagymakalendárium, a Luca-szék készítés, a női munkák tilalmai, valamint a fiatalok lucázása, amikor is házról házra járva kívántak bő termést és állatszaporulatot a házigazdának és családjának.

Óvodánkban fontosnak tartjuk a néphagyományok megismertetését a gyermekekkel. Az ehhez kapcsolódó tevékenységekből adtak most verses ízelítőt nagycsoportosaink a színpadon: tréfás rigmusokat mutattak be botok és kereplő használatával. A gyermekek ügyesen, bátran álltak fel a színpadra, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Lucázás

dec.
06

SZENT MIKLÓS NAPJA
2019. december 6. (péntek)

Mikulás, Mikulás, szép hosszú, piros ruhás,
Szakállad ó, fehér, mint a hó.
Mikulás, Mikulás, szép hosszú piros ruhás,
Életed ó nem csak mese volt.
Nagyon régen éltél, a szegénnyel jót tettél.

Tudjuk püspök voltál, értünk imádkozzál...

Hagyományainkhoz híven idén is ellátogatott óvodánkba Miklós püspök, aki – a legenda szerint – nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke.

A gyermekek már nagyon várták az ismerős kopogtatást az ajtón, és csillogó szemekkel fürkészték a süveges, piros köpenyes, fehér szakállas vendéget.

A Szent Miklós napjára tanult sok dal és vers meghallgatása után Miklós püspök külön-külön, név szerint is megszólította a gyermekeket, megdicsérte őket, kérte, hogy legyenek továbbra is kedvesek és jók, szeressék egymást, figyeljenek a társaikra, fogadjanak szót szüleiknek.

A jó püspök minden csoportban elidőzött kicsit, aztán sietett tovább, mert e jeles napon még sok gyermek várta érkezését…

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Miklós püspök

 

 

nov.
29

KOSZORÚK, ANGYALKÁK, MANÓK
2019. november 29. (péntek)

Az óvoda dolgozói és a szülők hetek óta készítették nagy lelkesedéssel a szebbnél szebb kézműves termékeket, az adventi vásárba.
Egy pénteki délutánon vártuk nagy szeretettel a családokat vásárunkba, hogy a karácsonyi készülődésben igényes portékákkal gazdagodhassanak.

A Csillagteremben ízlésesen díszített koszorúk, ajtó- és asztaldíszek várták, hogy az otthonokba kerüljenek. A gyermekek sem tértek haza üres kézzel. Manókat, textilből varrt kutyákat, cicákat, sokféle technikával készített angyalkákat, mézeskalácsot választhattak vásárfiának.

A kellemes hangulatú eseménynek nagy sikere volt a családok és a dolgozók körében is.


Képtár (óvoda) > 2019-20 > Adventi vásár

 

 

 

 

nov.
29

LÉGHAJÓ SZÍNHÁZ
2019. november 29. (péntek)

A Száraz-Nagy Tamás vezette Léghajó Színház társulata egy novemberi délelőttön látogatott el óvodánkba.

A gyermekek már kíváncsian várták a Három kívánság című mesét. A tréfás történet mindenkit megkacagtatott, s az óvodások figyelmét igencsak lekötötte.

Négy bátor jelentkező segítségével húzták, vonták a szegény ember orráról a kolbászt, de mindhiába… Végül csak a harmadik kívánság segíthetett…

A szerencsésen végződő történetet, s hogy a borsólevesbe egy szál kolbász is került, énekes, táncos mulatozással ünnepeltük meg.

Képtár (iskola) > 2019-20 > Léghajó Színház

 

nov.
28

A SZÉP MOSOLY TITKA
2019. november 28. (csütörtök)

Csütörtökön délelőtt valamennyi óvodásunkkal látogatást tettünk Dr. Paulovics Ritánál, intézményünk fogorvosánál.
A gyermekek kissé bátortalanul, bizonytalanul léptek az orvosi rendelőbe, de a doktor néni elmondta, mi fog történni velük a fogorvosi székben, s hogy a vizsgálat után apró ajándékot is kaphatnak. A liftezős székbe ülve aztán mindannyian nagyra nyitották a szájukat, hogy a doktor néni bekukkanthasson az apró fogacskákhoz. Felhívta figyelmüket az alapos fogápolásra, a sok édesség káros hatására. A vizsgálat végén nagy dicséret járt a kis hősöknek, hiszen közülük sokan most jártak először fogorvosnál.

nov.
25

 

ERZSÉBET-KAMRA,
FRISS KENYÉR ILLATA

2019. november 18-22.

Erzsébet-nap alkalmából – Szent Erzsébet jócselekedeteire emlékezve – óvodánkban adománygyűjtést szerveztünk. Arra kértük a szülőket, hogy – lehetőségeikhez mérten – tartós élelmiszerrel támogassák a Kríziskezelő Központ rászorultjait.

Nagyon sok család gondolta úgy, hogy a karácsonyi ünnepek előtt szívesen segítene a nehezebb körülmények között élőkön. Gyűltek Szent Erzsébet kamrájában” az élelmiszerek, a polcokon sorakoztak a különböző adományok. A gyermekek érdeklődve kérdezgették szüleiket, hogy ki kapja majd ezt a sok mindent, s igencsak lelkesen helyezték el a polcokon adományaikat.
A családok segítőkészségének köszönhetően nagyon sok liszt, cukor, tészta, rizs, só, tarhonya, olaj, tej gyűlt össze. Ezenkívül rengeteg konzerv, több csomag édesség, kakaópor, szaloncukor, rostos üdítőital, lekvár, puding, tea is érkezett.

Zsabka Attila úr, a Kríziskezelő Központ vezetője kifejezte köszönetét a családoknak, s elmondta: az adományozott élelmiszerekből több intézményüknek is juttatni tudnak.

Erzsébet-naphoz kapcsolódóan a Bárány csoportos gyermekek – Marianna néni vezetésével – kenyeret, zsemlét dagasztottak, formáztak, majd a megsült, illatos pékáruból jóízűen lakmároztak.


Képtár (óvoda) > 2019-20 > Erzsébet-gyűjtés