Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

nov.
05

SZENT IMRE HERCEG ÜNNEPÉN
2019. november 4-5. (hétfő, kedd)

"Szent Imre herceg, Magyarország éke,
Szűztiszta élet legszebb példaképe;
Serdülő ifjak pajzsa, menedéke,
Könyörögj értünk."

November hónap első óvodai napjain intézményünk védőszentjére, Szent Imre hercegre emlékeztünk.

Az első napon Szalai Lídia néni ismertette a gyermekekkel – képeken keresztül – a „liliomos” herceg élettörténetét. Totsche Andrásné Tünde néni aztán izgalmas mese köré fonta a hallottakat, így a fiúk már alig várták, hogy a lovagi torna felszereléseit készíthessék, a lányok pedig mielőbb udvarhölgyekké kívántak válni. A csoportokban lelkesen ragasztották, díszítették a fejfedőket, kardokat, hogy aztán abban fogadják a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület tagjait. A gyerekek az ő segítségükkel ismerkedtek a korabeli öltözékekkel, fegyverekkel, láthattak vitézi összecsapást, hallhattak valódi csatakiáltást. Íjat, nyilat, fokost, kardot vettek szemügyre – közelről is. A bátrabbak pajzsot és kardot ragadtak, s fejükbe nyomták a nemezből készült fejfedőt.

Másnap az előző napon megválasztott királyi pár – István király, Gizella királyné – és Szent Imre herceg nyitotta meg a lovagi tornát. A fiúk különböző bátorságpróbákon vettek részt, logikai, ügyességi feladatokban mutatták meg rátermettségüket, s megküzdöttek még a hétfejű sárkánnyal is. A lányok a fejdíszükhez illő liliomos medáltkészítettek, majd drágakövekkel kirakott tükrükben csodálták meg aznapi tevékenységük eredményét. A délelőttöt a lovaggá ütés szertartása, táncház és ünnepi lakoma zárta.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Szent Imre-nap