Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

nov.
08

LÁMPÁS FELVONULÁS
MÁRTON PÜSPÖK EMLÉKÉRE

2019. november 8. (péntek)

„Szent Mártonnak ünnepén,
Égő lámpást viszek én...”

A néphagyomány szerint a november 11-i Márton-nap zárja le az éves gazdasági munkákat, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. A Márton-naphoz időjárási megfigyelések is kötődnek: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” E nap keresztény kulturális hátterét Szent Márton élete, legendája adja.

E jeles napon Májer-Ladácsi Ildikó néni képeket vetített a gyermekeknek Szent Márton püspök életéről, s közben mesélt a hozzá kapcsolódó legendáról, népszokásokról. A bemutató után Boda Annamária néni vezetésével a Mesetündérek tehetséggondozó műhely kis növendékei a Lúdas Matyi című meséből adtak elő egy részletet.

A délelőtt folyamán óvodásaink különböző kézműves tevékenységekkel töltötték idejüket. Készültek papírból libák, paripán vágtató Márton, s díszítettek lámpásokat. Volt – a hagyományt megőrzendő – kukoricamorzsolás, és kukoricatorzsából, -levélből csinos csutkababák és - lovak is készültek.

Szülői, nagyszülői segítséggel aztán sok-sok ínycsiklandozó zsíros kenyér került a tálcákra, melyek tartalma – a felvonulást követően – hamar gazdára talált.

Sötétedéskor indult a lámpás felvonulás több mint 300 fővel, Csák Lajos igazgató úr és Nagy Zoltánné Márti néni vezetésével. Gyönyörű látványt nyújtott a pislákoló kis lámpások fénye, a belvárosban sok járókelő csodálta az énekszóval vonuló menetet.

Az óvodába visszatérve az óvodapedagógusok elénekelték az asztali áldást, Igazgató úr pedig mindenkit buzdított a forró tea és a zsíros kenyér fogyasztására.

A remekül sikerült Márton-napi vigasságot az óvodapedagógusok meghitt éneke zárta.

 

Képtár (iskola) > 2019-20 > Szent Márton ünnepe