Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

jan.
06

A HÁROMKIRÁLYOK NAPJA
2020. január 6. (hétfő)

„Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!
Három király mi vagyunk.
Lángos csillag állt felettünk,
gyalog jöttünk, mert siettünk,
kis juhocska mondta - biztos
itt lakik a Jézus Krisztus.”

 (József Attila: Betlehemi királyok – részlet)

A karácsonyi ünnepkör vízkereszt ünnepével zárul. Intézményünkben ezen a napon Tamás atya házszentelést tartott, megáldotta a gyermekeket, dolgozókat, majd a szemöldökfára felkerült a szentelés éve.
A Csillagteremben összegyűlve vártuk az eseményt, s már a hétindító reggeli gyertyagyújtáskor szó esett a vízkereszt eredetéről, jelentőségéről.
Az ünnepet a Háromkirályok napjának is nevezik, hiszen a napkeleti bölcsek ezen a napon mentek el a Kisjézushoz, hogy ajándékokkal fejezzék ki hódolatukat neki. Már az óvodások is határozottan válaszolták Tamás atya kérdésére: a bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek Jézuskának. Tamás atya áldását közös éneklés követte.
A Szivárvány csoportban a gyermekek kérésére többször is meghallgattuk, énekelgettük a „szép jel, szép csillag, szép napunk támad…” refrénű csillagdalt, s – az ünnep emlékére –elkészítettük papírgurigából a három királyt.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Házmegáldás