Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

máj.
10

„HATÁRTALANUL!” A FELVIDÉKEN

2019. május 7-10. (kedd-péntek)

Iskolánk történetében másodszor valósult meg kirándulás a Határtalanul! pályázat keretében.

7. osztályos tanulóink és kísérőik – Dunai Rita, Horváth Katalin és Lőrinczné Schvarcz Magdolna tanárnő – 2019. május 7. és 10. között Felvidékre látogattak.

Az utazásra hónapokon át készültünk, ugyanis osztályfőnöki órákon a tanulók csoportmunkában mutatták be a meglátogatandó települések nevezetességeit, a történelmi és kulturális hátteret, míg rajzórákon az utazás során felhasznált segédanyagokat készítették. Az utazást megelőző felkészítő órákon megismerkedtek azokkal a történelmi eseményekkel, melyek következtében Felvidék és a többi elcsatolt terület az államhatáron kívülre került, valamint részletesen feldolgozták a nevezetességek történelmi hátterét.

A sok-sok felkészülés után nagy izgalommal vártuk az indulás napját. A határt átlépve hamarosan első úti célunkhoz, Ipolynyékre érkeztünk. Ezen a körülbelül 1800 lelket számláló településen betekintést nyerhettünk egy magyar tanítási nyelvű alapiskola (általános iskola) életébe. Nagyon kedves, a magyar nyelvet napjainkban is anyanyelvüknek tekintő és akként ápoló 8. osztályos diákok fogadtak minket. Egy tanóra keretében kölcsönösen bemutattuk egymásnak településeink történetét, nevezetességeit, és beszélgettünk az iskolai életről is. Távozásunkkor közös fényképet készítettünk vendéglátóinkkal, és emlékül átadtuk azokat a plakátokat, amiket Székesfehérvárról és a Szent Imre Általános Iskoláról készítettünk számukra.

Ezt követően – rövid buszút után – már el is értük következő célállomásunkat, Betlért. Ezen a településen csatlakozott hozzánk Judita Krajčiová, aki a négy nap során idegenvezetőnk volt. Rögtön meg is kezdte munkáját: bemutatta nekünk a betléri Andrássy-kastély történetét, végigkalauzolt minket a csodálatosan épen maradt és berendezett lakrészeken, miközben igazi időutazásban volt részünk. A kastély bejárása után sétálhattunk még egy kicsit a hatalmas angolparkban is.

Ezt követően, egy többórás buszozás tett minket próbára, melynek végén fáradtan, de a hely varázslatossága miatt annál izgatottabban érkeztünk meg Vöröskolostor településre, ahol a kirándulás ideje alatt a szállásunk volt. A Magas-Tátra lábainál, a Dunajec folyó partján található kis települést gyorsan a szívünkbe zártuk – köszönhetően az azonnal megnyilvánuló vendégszeretetnek.

A második napon is nagyon sok élmény várt minket. Reggeli után rögtön tutajokra szálltunk, hogy alaposabban megcsodálhassuk a Dunajec-áttörést, és megismerhessük a folyót körülölelő szirtekhez fűződő mondákat, hiedelmeket is.

Miután „leúsztunk” a folyón, tettünk egy rövid kitérőt a szomszédos Lengyelországba, ahol Nedec vára várt minket. Ez volt a történelmi Magyarország legészakibb vára, mely tekintélyt parancsolóan áll a folyó partján magasodó sziklán. A várat már az 1300-as években említik korabeli írások. Az évszázadok során többször cserélt gazdát, hazát egyaránt.

Innen visszatértünk Szlovákia területére, ahol egy újabb, viszonylag épen maradt várat nézhettünk meg Ólublón. A XIV. század óta létező történelmi hely is sok viszontagságon ment keresztül: pusztított benne tűzvész és pestisjárvány, katonák hadai ostromolták. Őrizték itt a lengyel koronázási ékszereket és Benyovszky Móric börtöne is volt.

Ólublóról utunk a szálláshelyünkre vezetett, ahol bejártuk a település névadójául szolgáló Vöröskolostort. Még az 1300-as évek elején épült a karthauzi rend szerzetesei számára. Számos kiváltsága volt: rendelkezett malommal, sörfőzdével és halászati joggal is. A rend megszűnése óta a kolostor bár lakatlan, az ősök szellemisége máig átlengi a kopár falakat.

Bővebben ...

máj.
12

Királyok és fejedelmek útján... (videó):

HATÁRTALANUL! – KIRÁLYOK ÉS FEJEDELMEK ÚTJÁN ERDÉLYBEN

2018. május 9-12. (szerda-szombat)

Iskolánk történetében először valósult meg kirándulás a Határtalanul! pályázat keretében. 7. osztályos tanulóink és kísérőik – Dunai Rita néni, Farkas Eszter néni és Teker Éva néni – 2018. május 9. és 12. között Erdélybe látogattak.

Az utazásra egész évben készültek, ugyanis osztályfőnöki órákon csoportmunkában mutatták be a meglátogatandó települések nevezetességeit, a történelmi és kulturális hátteret, míg rajzórákon a jellegzetes építészeti jegyeket tanulmányozták. Az utazást megelőző felkészítő órákon megismerkedtek azokkal a történelmi eseményekkel, melyek következtében Erdély és a többi elcsatolt terület az államhatáron kívülre került, valamint részletesen feldolgozták a nevezetességek történelmi hátterét.

A sok-sok felkészülés után nagy izgalommal várták az indulás napját. A határt átlépve hamarosan első úti céljukhoz, Nagyváradra értek. Itt először a székesegyházat, továbbá az egyházi múzeumban elhelyezett Szent László-hermát tekintették meg. Ezt követően egy belvárosi séta következett, melynek során áthaladtak a Fekete Sas palota gyönyörű szecessziós csarnokain, betértek a Szent László-templomba, valamint rendhagyó irodalomóra keretében Ady Endre életének meghatározó nagyváradi helyszíneit is megismerték. Szent László királyunk városában azonban nemcsak kulturális, hanem gasztronómiai élményben is részük volt az utazóknak, ugyanis idegenvezetőjük, Kasler Ottó bácsi sós és szezámmagos pereccel lepte meg őket, amely a néphit szerint megvédi a gyerekeket a rontástól.

Következő állomásuk Erdély kapuja, vagyis a Király-hágó volt. A rövid pihenő során sok-sok fénykép készült a páratlan szépségű tájról. A hágót elhagyva áthaladtak a népművészetéről híres Körösfő településen is, majd hamarosan megérkeztek első esti szállásukra, Magyarlónára. A háziak szívélyes fogadtatása után elfoglalták a szobákat, majd bőséges és nagyon finom vacsora következett.

Az utazás második napján, csütörtökön, a korai reggeli után búcsút vettek szállásadóiktól, majd Kolozsvárra indultak. A város nevezetességeivel való ismerkedést

Bővebben ...