Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

13
ápr. 16

GYÖNGY- ÉS TERMÉNYHALMAZOK AZ ÓVODAI BÓBITÁN

2015. április 13. (szerda)

A 10. Bóbita-foglalkozás az óvodában zajlott Aschenbrenner Zsuzsa néni, Ruppert Ildi néni és Szalai Ági néni „vezényletével”.
Először a gyerekek a szőnyegre telepedtek egy kis tábla mellé, melyen a Hamupipőke című mese illusztrációi voltak elhelyezve, csakhogy ezek a képek összekeveredtek. A kicsik egy rövid beszélgetéssel felelevenítették a történetet, és orvosolták a sorrendbéli hibákat.

Ezt egy kiszámoló követte:
„Madarak voltunk, földre szálltunk,
Búzaszemet szedegettünk.
Mondd meg nekem te, hányat mondasz te!”

Az ovisok, hipp-hopp, kört alkottak, az óvó néni elhaladt előttük, akihez a mondóka végére ért, annak egy számot kellett mondania tízes számkörben, majd ennyiszer kellett hangszereket megszólaltatni vagy mozdulatokat végrehajtani. Végül a többiek is követték a kiválasztott példáját, ily módon is megtapasztalva a számosságot.

Még mindig volt játék a felnőttek tarsolyában. Amíg az apróságok csukott szemmel, izgalommal telten várakoztak, addig a terem minden lehetséges pontján színes papírból kivágott papucsokat rejtettek el. Gyors keresgélés után, vidáman gyülekeztek a nagycsoportosok talált „kincseikkel”, majd az azonos mintájú és színű lábbelikkel gyorsan párokat alkottak.

Apró tálkák kerültek elő, hogy a bennük rejlő magocskákat megismerhessék ovisaink. Bizony a kenyérgabonánkat nem tudta mindenki elsőre megnevezni, az óvó nénik leleményességét dicséri ez a feladat is.

A gyerekek kooperativitását segítette elő az asztalok közepén elhelyezett gyöngyhalmaz, amit „időre” kellett csapatonként szétválogatni. Természetesen, az oszkáros munkafüzet számlálós, színezős és írás-előkészítő feladatai sem maradhattak ki a tennivalók sorából.

Végül, a mindig nagy népszerűségnek örvendő, ugyanakkor a kézmozgásokra igen fejlesztő hatású alkotás következett.  Színes papír virágocskákat lehetett egy kitalált sorminta szerint felragasztani.

A jól végzett „munka” után finom gyümölcsökkel púpozott tálak jártak kézről-kézre, hogy ovisaink ne csak szellemben és lélekben válhassanak egészséges iskolásokká, hanem testben is.

Képtár > 2015-16. tanév > Bóbita 10.