Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

24
jan. 18

HOLLE ANYÓTÓL A SZIVÁRVÁNYIG

2018. január 10., 17., 24. (hétfő)

Január hónapban újra ellátogattak hozzánk a nagycsoportos óvodások. Andi néni és Kati néni ezúttal a télhez kapcsolódóan, Holle anyó történetét mesélte el a gyerekeknek, akik kenyerekké, almákká, párnákká, kakasokká változva, igencsak tevékenyen, aktívan váltak a történet részeseivé. A meséhez kapcsolódóan aztán számoltak, rajzoltak, sormintával párnát díszítettek az ügyes ovisok. A foglalkozás végén mindenki meghajtogatta saját, mesebeli házát.

A foglalkozások második szerdáján angol- és informatikafoglalkozás várta a nagycsoportosokat. Jurcsek Rita néni „angolóráján” ismét énekelték a korábban megtanult angol nyelvű dalocskákat, például a pókfiúcskáról, aki folyton lepottyant a mászás után. Egy új mondóka is sorra került, amit szintén el is játszhattak a kicsik, és ennek elmondása közben kicsit „kirándultak” is. A színek angol elnevezését is tanította Rita néni, és ezt sokféleképpen – a tanterem tárgyain, saját ruháikon, a kihelyezett képeken – gyakorolhatták. Egy újabb fülbemászó dallam és kicsi filmecske is tartozott a sokféle színhez, no meg a szivárvány megannyi árnyalata.

A számítógépek segítségével Teker Éva nénivel ismerkedtek tovább a gyerekek az informatika számukra is érdekes és fejlesztő hatású világával. Ezúttal a jobb-bal irányok gyakorlásának lehetősége bújt el a játékokban, miközben az ujjacskák precíz használatával a finommotorika is fejlődött. A „lepkevadászaton” bal és jobb gombbal is el kellett kapni a színes szárnyú pillangókat, s ez bizony alaposan megtornáztatta a kis kezeket és az okos kobakokat is. A foglalkozás másik új játéka szintén az irányok gyakorlását segítette elő, de itt a formafelismerés és azonosítás képességére is szükség volt.

A harmadik alkalommal a Sakkpalotába belépő nagycsoportosokat Bihari Zsuzsi néni egy óriási szivárványkendővel várta, amely alatt átbújhattak a gyerekek. Ott a koboldok elrejtett kincse helyett a sakkbábok rajzaival díszített babzsákokra bukkantak. Miután mindegyik világos figura megtalálta sötét színű párját, elkezdődött a játék. Bóbitásainknak olyan szavakat kellett gyűjteniük, amelyek ugyanolyan hanggal kezdődnek, mint a választott bábok neve. Ezt memória- és igaz-hamis játék követte, melyek után vendég érkezett a kis csapathoz. Tigris a sakkfigurákról és a szabályokról tett fel kérdéseket a gyermekeknek. A foglalkozás végén az ismert mesehős bábfigurája kézfogással köszönt el a nagycsoportosoktól.

Az ovisok birtokba vették a mozgáskotta termet is, ahol Sümegi Évi nénivel sokat játszottak. A mozgáskotta jelmodul készletéből páros láb és egy láb jeleit hordozó kottalapok segítettek a gyerekeknek sétálva, futva és ugrálva átjutni egy képzeletbeli mocsáron, ahonnan aztán egy alagúton átmászva jutottak ki.  Ezt követően marokzsákokkal játszottak. A különböző színek és figurák alapján futottak, vagy éppen a figura mozgását utánozva mentek át a terem túlsó felére és vissza. A foglakozás végén pedig fogócska tette még vidámabbá a napot.

Képtár > 2017-18. tanév > Bóbita 3.