Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

09
máj. 18

A MESEBOLTTÓL A KICSI BÁBIG – AZ UTOLSÓ BÓBITÁN

2018. április 25., május 2., -9. (szerda)

Legutóbbi Bóbita-foglalkozásukon a nagycsoportosok meghallgatták Gazdag Erzsi Mesebolt című versét, majd a versillusztráció alapján ki kellett találniuk, hova rejtette Oszkár és Piri az év utolsó meséjét. Boldogan vették elő a fiókból a mesekönyvet, mely Boribonról és hét lufiról szólt.

A mese meghallgatása után a gyerekek sorrendbe helyezték a táblán a szereplőket, gyakorolták a színeket, számláltak, ügyesen használták a több-kevesebb fogalmat. Előkerült az Oszkár munkafüzet is, ahol szintén matematikai feladatokat oldottak meg, majd a tanító nénik által készített feladatlapokon különbözőséget, hasonlóságot kerestek és játékos formában gyakorolták a sor, oszlop fogalmát. Pihenésképpen mozgással kísérve énekeltek főhősünkről, a mackóról.

Végezetül a sokak által nagyon várt kézműves tevékenység következett. Minden kisgyermek elkészítette saját mackó ujjbábját, melyet vidám ének kíséretében meg is táncoltatott.

Az utolsó informatikafoglalkozáson Teker Éva néni ismét az interneten barangolt a gyerekekkel. Persze csak olyan oldalon jártak, ami életkoruknak megfelelő, sőt, még segíti is az iskolára készülést. Ezúttal játékokat kellett számlálni a gyerekeknek, majd hiány esetén kiegészíteni, többlet esetén félrerakni azokat. Nagyon ügyesen ment a számlálás a kicsiknek a buborékoknál is, ahol még a színekre is figyelni kellett. A kalap alatt

bujkáló kacsával a figyelmüket, a „ruhaszínezős” játékkal a kombinációs képességüket fejleszthették észrevétlenül az ovisok.

Utolsó Sakkpalota foglalkozásukat énekléssel kezdték az iskolába indulók. Az Egy kicsi báb kezdetű dalt hamar megtanulták, majd suttogva, kiabálva, végül pedig nagyon gyors tempóban is előadták Bihari Zsuzsi nénivel. A bemelegítést ellentétpárok keresése, majd a Sakkpalota lakóiból alkotott sorozatok folytatása követte. A foglalkozás főszereplője Futi Futó volt, akinek a csengettyűjét is kipróbálhatták a kicsik. Miután a táblán látható képek közül összegyűjtötték mindazt, amelynek neve – a báb nevéhez hasonlóan – ’f’ hanggal kezdődik, megtanulták, hogyan lépünk a figurával a sakktáblán. A foglalkozást a jól ismert hideg-meleg játék zárta, melynek során a gyermekek által elrejtett Futi Futó kézbábot kellett megkeresni.

A mozgáskotta foglalkozáson az óvodások aztán ismét átváltozhattak. Most mindenkiből egy cica lett. Miután az alvó macskák felébredtek, nyújtóztak, mosakodtak, elindultak egerészni.  A vadászat közben azonban megláttak egy kutyát, ami elől el kellett szaladni.  Miután megmenekültek a kutyustól, haza is kellett találniuk. A mozgáskotta készlet kottalapjaiból kirakott útvonalon a cicák hazamehettek. Az útjukat azonban nehezítette, hogy minden egyes lap mellé le volt téve egy marokzsák is, melynek pöttyeit meg is kellett számlálniuk.

A foglalkozás végén még egy ügyességi pályán bizonyíthatták a cicák, hogy milyen ügyesen mozognak már a különböző akadályok alatt és felett.

Képtár > 2017-18. tanév > Bóbita 6.