Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

okt.
17

ÚJRA NAGYCSOPORTOSOK KALANDOZNAK ISKOLÁNKBAN

2018. október 3., 10., 17. (szerda)

Elkezdődött a tanév nagycsoportosaink számára is az iskolában. A jövő tanévben első osztályt kezdő óvodásaink, valamint a más óvodákból hozzánk beiratkozni szándékozó kisgyermekek elkezdték az ismerkedést leendő tanítóikkal és a tanulással.

Mindez persze még nagyon is „ovis” formában történt, hiszen a „tanórákat” tartó tanító nénik inkább játszottak, mint komolyan tanultak a gyerekekkel.

Bóbita elnevezésű iskola-előkészítő foglalkozás-sorozatunk minden foglalkozása három részből áll, s ezekre az alkalmakra mindig szerdai napon érkeznek hozzánk a kicsik.

Az első Bóbita foglalkozáson – Boda Bernadett, Detti néni és Vámosi Attiláné, Anikó néni vezetésével – egy képzeletbeli cirkuszban kalandoztak a nagycsoportosok. A cirkuszi sátor felállítása után segítettek a bohóc labdáit rendezni méretük és a rajtuk lévő pöttyök száma szerint. Az Oszkár és Piri bábok segítségével bátran párosították az ugyanolyan labdákat, majd a foglalkoztatófüzet feladatait felhasználva színeztek, ragasztottak, gyakorolták a számok fogalmát. Egy manócska bőrébe bújva közös mondókázáson vettek részt a gyerekek, a foglalkozás végén pedig mindannyian elkészítették a bohócos varázsceruzát, amivel otthon is rajzolni tudnak.

Az első informatikafoglalkozáson Teker Éva néni először a számítógéptermet mutatta meg a gyerekeknek, majd megismerték azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével ügyesedni fognak: a billentyűzetet, az egeret, a monitort és a kivetítőt. Megismerték PC Petit is, aki máris hozott nekik két játékot. Az egyikkel színeztek, a másikkal horgásztak az óvodások. Ezekkel persze észrevétlenül fejlődtek is, elsősorban a finommotorika vagy a tér- és síkbeli tájékozódás terén. Mert a számítógép-használat ebben az életkorban – megfelelő módon alkalmazva – kiválóan szolgálhatja a képességfejlesztést.

Az első játékos angol nyelvű foglalkozás alkalmával – Szalay Orsi néni mellett – Cookie cica várta és bátorította az óvodásokat, hogy angol nyelven köszöntsék, utánozzák mozdulatait és szavait. A TPR módszer segítségével könnyedén sajátították el az egyszerűbb mozdulatokat, mint: Sit down! Stand up! Strech up and strech down! Move! Turn around! Ezután Cookie arra bátorította a gyerekeket, hogy énekeljék vele együtt a „Good morning” című dalt, mely a már ismert mozdulatok mellett csendült fel.

A Sakkpalotába belépő nagycsoportosokat Bihari Zsuzsi néni várta. A sakkvászon alá bújva a gyermekek mesefigurával díszített babzsákokat találtak. Rövid versikékbe foglalva ismerték meg a figurák nevét, majd ezt követően el is helyezték őket az óriási sakkszőnyegen. Bóbitásaink számláltak, sorozatokat oldottak meg, memóriajátékot játszottak. Játékos formában gyakorolták a sor, vonal és mező fogalmát. A foglalkozás végén három, a teremben elrejtőzködő Pici Gyalogot kellett a talpraesett óvodásoknak megkeresni.

Sümegi Évi néni, aki a mozgáskotta teremben várt az ovisokra, szintén adott marokzsákot a játékhoz. Úgy mozogtak, futottak, ugráltak a gyerekek a mozgáskotta programnak köszönhetően, hogy eközben figyelniük kellett a színeket és persze a helyeket is, ahol a feladatokat végezték. Évi néni is mesélt a sok mozgás közben egy kis mesét, így azért pihenni is volt módjuk közben a kicsiknek.

A következő, három szerdából álló Bóbita-foglalkozáson újabb kalandok és ismeretek várják a nagycsoportosokat, hogy ezzel is könnyebbé váljon majd számukra a jövő őszi iskolakezdés.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Bóbita 1.