Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

máj.
08

A BETELJESÜLŐ KÍVÁNSÁGOK

2019. április 3., 24., május 8. (szerda)

Magabiztosan érkeztek óvodásaink az utolsó Bóbita-foglalkozásra a leendő tanítókhoz, Boda Detti nénihez és Vámosi Attiláné Anikó nénihez. Most már a becsengetést jelző csengőszótól kicsengetésig tartott a munka.

A foglalkozás kezdetén Benedek Elek egyik meséjét hallgatták meg a nagycsoportosok, majd az elérhető kívánságokról és az ígéret betartásáról beszélgettek. Megemlítették a víz fontosságát, hisz nemrég volt a víz világnapja. Magasba lendültek a jelentkező kezek, amikor a világnaphoz kapcsolódva „v” betűs szavakat gyűjtöttek a gyerekek a tanító nénik kérésére.

Ezt követően horgászat indult: csipesszel és ceruzával fogtak ki halakat a leendő elsősök, próbára téve kézügyességüket. Az irányokat is gyakorolták úgy, hogy a tanteremmel ismerkedve gyűjtöttek tárgyakat, amit a táblához, ajtóhoz viszonyítottak. Majd balra-jobbra úszó halacskákat kerestek, végül számláltak, csoportosítottak, elmélyítették a több-kevesebb-ugyanannyi fogalmakat.

Egy ujjtornáztató versike után csendesen hullámzó Balatont rajzoltak, már a hamarosan tanulandó írás előkészítését szolgáló betűelemeket alakítottak. Csodálatos csészevonalak készültek a munkafüzetben.

Végül halacskát barkácsoltak, s utána nagy horgászással fejeződött be a foglalkozás. A kifogott halakat sebesen partra húzták, végül boldogan vitték magukkal az óvodába a „zsákmányt”.

Kinek három, kinek több kívánsága volt az utolsó Bóbita végén. Volt, aki egy ölelésre bújt a tanító nénikhez, volt, aki Oszkárral szeretett volna még egyszer kezet fogni, de többen azt kívánták: bárcsak lenne még sok-sok ilyen foglalkozás. Szeptemberben, az iskolában ez meg is valósulhat.

A következő szerdán, az utolsó informatika-foglakozásukon a „bóbitázók” ismét az interneten kalandoztak. Teker Éva néni természetesen olyan játékokat mutatott most is az óvodásoknak, amelyekkel nem csak élményeket gyűjtöttek, hanem részképességeik is fejlődtek.

Relációkat gyakoroltak az építős játékban, majd fürge kis békák segítségével ismerkedtek a térbeli irányokkal, elhelyezkedéssel. Mindeközben már tényleg nagyon ügyesen használták a számítógépes egeret, ami finommotorikájuk fejlődéséről is tanúskodik. Azok a kis ovisok, akik az első foglalkozáson még megszeppenve keresték a jobb egérgombot, most bátran és határozottan irányították az eszközt, ezzel is mutatva, hogy ők már ebben is készen állnak az iskolára.

Az angolfoglalkozáson Szalay Orsi néni és az állandó főszereplő, Süti Cica ismét a gyerekek életkorának megfelelő, játékos feladatokkal várta az iskolába készülőket. A London Bridge című körjátékot hamar

megtanulták, majd suttogva, kiabálva és nagyon gyors tempóban is előadták.  Az eddig tanult képkártyák ismét előkerültek Lulu erszényéből. Így kis óvodásaink változatos feladatok segítségével, nagyon ügyesen átismételték, milyen hasznos alapokkal épült ezen a foglalkozáson a szókincsük.

A mozgáskotta-foglalkozás alkalmával ovisaink újabb mozgásos ismeretekkel gazdagodtak Detti néni segítségével. Közösen fejlesztették a számolási készséget, de a lateralitás – azaz mindenkinek az „ügyesebb” testoldalhasználat – mélyítésére is sor került. Mindeközben a gyerekek folyamatosan játszottak, mozogtak. Még játékos formában a közlekedés fontos szabályait is átismételték. Végül egy beszélgetőkör segítségével felelevenítették a legjobb bóbitás emlékeiket.

Bihari Zsuzsi néni az utolsó Sakkpalota-foglalkozáson ismét egy mesével köszöntötte az óvodásokat. A történetnek ők maguk is szereplőivé váltak. Mindenki belebújhatott egy választott mesebáb bőrébe. A meséből kiderült, hogy a királyi pár az eső ellenére is meglátogatja a lakókat. Hogyan sikerült mégis elkerülniük, hogy megázzanak? A gyerekek rengeteg praktikus tanáccsal látták el Keresztes Királyt és Vendi Vezért, akikre a legjobban kell vigyázni egy játszma során. A foglalkozássorozat végére a kicsik nemcsak a bábok nevét és lépéseiket, hanem értékeiket is megtanulták. Hiba nélkül rendeltek számkártyákat a figurákhoz annak megfelelően, hogy azok hány pontot érnek.

Közkívánatra a gyermekek számára kedves hideg-meleg játékkal zárult a találkozó.

Képtár > 2018-19. tanév > Bóbita - 6.