Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
22/318-232,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

márc.
27

PIROSKÁVAL ÉS A NYUSZIVAL IS TALÁLKOZTAK

2019. március 6., 20., 27. (szerda)

Ismét egy mesével, no meg persze Oszkár tigris és Piri egérke feladataival várták a leendő tanító nénik, Boda Bernadett és Vámosi Attiláné az óvodásokat a „bóbitás szerdán”, az iskolában.

Ezen az iskola-előkészítő foglalkozáson Piroska és a farkas történetét dolgozták fel, ám most képek segítségével maguk az óvodások meséltek. Ezt követően vidáman keresgéltek a „talált tárgyak” között, mi is tartozhat a meséhez.  A képzeletbeli erdei barangolás során alaposan megvizsgálták a fenyőerdőt, és ugyanolyan magas fákat kerestek a táblán és a munkafüzetben, gyakorolva a kisebb, nagyobb, ugyanakkora fogalmakat.  Piroska még a kabátját is elveszítette, de a gyerekek hamarosan megtalálták az erdei útvesztőben.  Oszkár tigris bújócskázott velük: hol a fa mögé, hol a fiókba vagy a szekrénybe, esetleg a szék alá bújt, ám a gyerekek az irányok megadásával mindig megmondták, honnan kukucskál. Egy dalocskával folytatták a kirándulást, majd kismadarat, törpéket, óriásokat varázsoltak a terembe mozgásuk utánzásával.

A foglalkozás zárásaként hóvirágos könyvjelző készült, amire pillangót, kismadarat, méhecskét is rajzoltak a kis bóbitázók.

A következő szerdán a számítógépek között, Teker Éva nénivel újabb játékokkal találkozhattak az óvodások. Ezúttal is olyan készség- és képességfejlesztő elfoglaltságokat próbálhattak ki, amelyek nem csupán az informatikában, de az iskolai tanulás során is segíthetik a leendő elsősöket. Elsőként megismerkedtek Pannival, aki epret gyűjt a kosarába, de egy falánk kis hernyó minduntalan próbálja elcsenni az édes gyümölcsöt előle. A gyerekeknek kellett segíteni, hogy a kislány ügyesebben és gyorsabban érje el a finomságokat, mint a hernyócska. A célirányos kézmozgatás után a figyelmük tornáztatására került a sor: a lila kalapok alatt bujkáló kiskacsának kellett a nyomára bukkanni. Végül a legnagyobb koncentrációt és legtöbb képességet igénylő játék következett. Ennek során egyre több és több kép közül keresgélték az állatkölyköket ábrázoló fotók párjait. Szükség volt mindehhez figyelemre, finommotorikára, emlékezetre és gyorsaságra is.

Az angoltanulás gyerekeknek – Szalay Orsi néniveljátékosan az igazi, így Cookie cica ismét sok jókedvvel és kacagással várta az nagycsoportosokat. Ez alkalommal az öltözködés volt a középpontban. Miután Cookie cicát felöltöztették, majd levetkőztették, a ’put on’, ’take off’ kifejezések és a ’hat’, ’shoes’, ’trousers’ szavakon keresztül egy új dallal is megismerkedtek ovisaink.

A harmadik szerdán Bihari Zsuzsi néni csendbe burkolódzva fogadta az óvodásokat a Sakkpalotában. A gyerekek énekkel és hangos kukorékolással próbálták felébreszteni a még szundikáló bábokat. Futi Futó volt az

egyetlen, aki a lakókat hívó hangokra ugyan előbukkant, de azonnal pánik lett úrrá rajta. Elmesélte a kicsiknek, hogy a húsvéti nyuszinak ígéretet tettek arra, hogy segítenek neki az ünnepi előkészületekben. Az álomszuszék figurákkal azonban nem ment semmire. Lelkes bóbitásaink készségesen álltak rendelkezésére. Helyrehozták az összetört hímes tojásokat, fészket készítettek a sakkfigurák számára, répát szedtek Bumm Bástya kertjében. A kitartó munkáért jutalom járt: a foglalkozás közös dominózással zárult. És hogy hol volt ezalatt a nyuszi? A fűben ült, szundikálva, a többi lakóval együtt.

A mozgáskotta-foglalkozáson ezúttal ovisaink emlékezőképességét tette próbára Boda Detti néni. Átismételték a korábban tanultakat, játszottak a színekkel és izgalmas feladatokban találkoztak az állatokkal. A már használt marokzsákok mellett megismerkedtek az állatos „kottalapokkal”, amelyekre ugorva mindig az azokon található állatokat kellett utánozniuk. Mindeközben minden kisgyerek sorban mondta az állatok nevét. Később ez már emlékezetből is könnyedén ment úgy is, hogy Detti néni elbújtatott egy-egy állatot.

A foglalkozást most is a szabályos közlekedés átismétlésével zárták az óvodások.

Képtár > 2018-19. tanév > Bóbita - 5.