Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

okt.
16

ISMÉT NAGYCSOPORTOS ÓVODÁSOK INTEGETTEK A „NAGYOKNAK”

2019. október 2., 9., 16. (szerda)

Október 2-án nagycsoportos óvodásaink először ülték körbe az iskola két, nekik átrendezett termében a kis munkaszigetek padjait. Igazi, komoly Bóbita foglalkozáson vettek részt.

Sok meglepetés várta őket: az asztalkákon színes munkafüzetek, névre szóló órarendek sorakoztak, a tanító nénik pedig bemutatták nekik Pirit és Oszkárt, a foglalkozások kabalafiguráit.

Békakirály meséjével kezdődött az „első iskolás kaland”, aztán a kicsik ügyesen válaszolgattak a történettel kapcsolatos kérdésekre. Niki néni, Magdi néni, Zsanett néni és Zsuzsi néni úgy állította össze a további feladatokat, hogy a gondolkodtató feladványok megoldása mellett legyen idő a mókára, daltanulásra, játékra és az alkotásra is.

A gyerekek először számoltak, majd szóbeli utasításokat követve, fegyelmezetten, nagy-nagy lelkesedéssel dolgoztak munkafüzeteikben. Ez után megismerték Fésüs Éva „Békanótájának” megzenésített változatát. A dal vidám hangjaira végigkígyóztak a padok között, miközben hangosan énekelték, hogy „Békakirály papucsának elveszett a párja…”. És valóban elveszett, mert az apró, gyékényből varrt lábbeli párját is meg kellett keresniük játék közben.

Ollót, ragasztót és színes ceruzát is használtak. Igazi remekműveket, békás füzetkéket készítettek. A jól sikerült óra után boldogan vonultak vissza megszokott helyükre, az óvodába.

Az első idegen nyelvi kalandozást Ottó és Süti cica megismerésével kezdték a gyerekek. Orsi néni kedves kis bábjai segítségével először is megtanulták az angol nyelvű bemutatkozást, majd a „Good morning song” és a TPR módszer használatával különféle mozdulatok is társultak az angol nyelven elhangzott kifejezésekhez. A foglalkozás végén a bátrabbnál bátrabb óvodások angolul is elköszöntek Orsi nénitől és a cicáktól.

Az informatikateremben Éva nénivel a gyerekek megkezdték ismerkedésüket a számítógépekkel. Már ezen első alkalommal odaültek a gépekhez, és olyan játékokat próbáltak ki, amelyekhez az egeret kellett használni. Voltak, akik most először fogták a kezükbe ezt az eszközt, de miután belefeledkeztek a játékba, már egyre ügyesebben kattintgatták a jobb gombot. Ők úgy érezték, hogy „csak” színeztek és horgásztak, de közben koordinációs képességeik is alakultak, s erre nagy szükségük lesz majd elsősként az iskolában.

Az óvoda falai között megbújik egy csodálatos hely, a Sakkpalota. Kapuján belépő óvodásainkat Zsuzsi néni köszöntötte. Miután a gyerekek megismerkedtek a mesebábokkal, s megszámlálták, egy sereg hány figurából áll, játék következett. Először ellentétpárokat kerestek, majd a „Keresztes Király mondja” elnevezésű mozgásos próbatétel következett. A téri tájékozottság fejlesztését szolgálta az az irányjáték, mely során bábok rajzával díszített babzsákokat rakosgattak az utasításoknak megfelelően. Hangos kacajban törtek ki bóbitásaink az utolsó játék, a „Mutasd meg, hol hordod!” során. A foglalkozáson felcsendült a Sakkpalota indulója, a Cikkcakk sakk dal is, melyre egy egyszerű koreográfiát is megtanultak az ovisok.

Az első mozgáskotta-foglalkozáson kis bóbitázóink – a marokzsákok használatával – rakétákká alakultak. Rita néni szavait nyomon követve kellett helyesen reagálniuk a zsákok színének, valamint a rajtuk szereplő figuráknak megfelelően. A mindig nehezebb és nehezebb feladatok ügyes megoldása után, igazi elefántos túrára indultak, ahol elefánt-fogót játszottak, közösen a foglalkozásvezetővel.

A következő Bóbita foglalkozásra november 13-án várjuk nagycsoportosainkat.

Képtár (iskola) > 2019-20. tanév > Bóbita - 1.