Mihály-napi vásárunk megrendezésével az volt a célunk, hogy a kisgyermekekkel megismertessük azokat a néphagyományokat, melyek a gazdasági év fordulóján országszerte szokásban voltak. A pásztorünnepként is számon tartott Mihály-nap nevezetes volt az állatok behajtásáról, a béresek elszámoltatásáról, és a vásárokról.

A Szivárvány csoportosok énekkel, tánccal, és vásárba hívogató versekkel idézték fel a Mihály-napi vásári hangulatot. Játékosan mindenki vehetett néhány portékát, fizetőeszközül pedig babszemek szolgáltak. A vásári forgatag hangos volt az árusok kínálgatásától: „Erre, erre, jó portéka, egynek sincsen maradéka, ma még vehet, holnap mehet!” Ildi néni a törökmézzel és a krumplicukorral ismertette meg a gyerekeket, akik kezdetben félénken kóstolgatták az édességeket.
A vásári hangulat a Liliom csoportban folytatódott, népi muzsikára roptuk a táncot, míg a lábunk bírta. A gyermekek felszabadultan pörögtek-forogtak, élvezték a vigasságot. A jó hangulatot fokozta a pattogatott kukorica is, melyet Lídia néni készített.

Az élménydús délelőttöt követően jólesett az ebéd, majd a csendespihenő. A vásárból a kisebbek és nagyobban is az óvó nénik által készített mézeskalácsokkal, és jó sok vásárfiával tértek haza.

 

Képgaléria:

previous arrow
next arrow
Slider