3. b osztályosaink harmadszor mentek ebben a tanévben a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai Utcai Tagkönyvtárába kölcsönözni.

Kalincsákné Molnár Zsuzsa néni mindig valamilyen aktualitással készült a kis nebulóknak. Legutóbb például a farsanghoz kötődött a foglalkozás. Most azonban, annak apropójából, hogy közeledik március 15., Zsuzsi néni még a korábbiaknál is különlegesebbre tervezte a könyvtári órát. Vendégeket hívott a gyerekek számára, az I. András Király Lovagrend nagymesterét, Bencze Tamást, illetve a lovagrend egy másik oszlopos tagját, Vitéz Izsay Ferencet.

A meghívottak korhű ruhában mutatták be azoknak a fegyvereknek élethű másolatát, melyeket az 1849-es szabadságharc hősei is használhattak.

A kicsik láthatták Petőfi Sándor kardjának mását, megtudhatták, mi történt a költő családjával, hogyan és miért halt meg a legismertebb magyar versek írója Segesvárnál.

A gyerekek szókincse gazdagodott, képzeletbeli tarsolyukban sok új ismeretet vihettek magukkal, megfoghattak néhány fegyvert, megismerhették működési elvüket. A kőleves című történetet, melyben kézen fogva jár mese és valóság, új köntösben hallgathatták végig. Hallottak Petőfi-verseket, „megidézték” a költő kortársait az előadókkal. A kicsik okos kérdéseket tettek fel, tanító nénijük méltán lehetett büszke az ő tájékozottságukra is.

Boldog elégedettséggel köszöntek el a gyerekek kölcsönzés után a felnőttektől. Többen megjegyezték, hogy ez volt a legjobb könyvtári órájuk.

Képgaléria:

fegyver_01.jpg
fegyver_02.jpg
fegyver_03.jpg
previous arrow
next arrow