A 3.b és 4.a osztályosok a Szent István Király Múzeum egy új kezdeményezésével szerettek volna élni. A „Múzeum a suliban” program keretében meghívták a Gorsium Régészeti Park múzeumpedagógusát, Szirtes Mónikát, hogy egy interaktív mesén keresztül mutassa be nekik a római életmódot.

Mónika néni kincsekkel felpakolva érkezett Tácról. Hogy a gyerekek minél jobban a mese részesévé válhassanak, előkerültek a korhű ruhák, melyeket magukra is ölthettek. A kíváncsi nebulók egy átlagos római család életét ismerték meg. A családban volt egy eladósorban lévő leány és egy 10 éves kisfiú. Több rabszolga szolgálta kényelmes, ugyanakkor dolgos mindennapjaikat, majd kalandos körülmények között egy csecsemő is az életük részesévé vált.

A gyerekek eljátszhatták az esküvőt, a névadó ünnepséget, kipróbálhatták a korabeli gyerekek kedvenc játékait. A szerepjáték során mindenkinek jutott feladat. Képekről ismerték meg képzeletbeli életük helyszínét, az egykor virágzó római települést, Gorsiumot. A fiúkat leginkább Mónika néni történetének a legionáriusokra vonatkozó része hozta lázba. Alig várták, hogy minél többet megtudjanak kiképzésükről, harcmodorukról, hétköznapi és harci öltözetükről, fegyverzetükről, és legvégül felpróbálhassák egy centurió sisakját.

Az eseményt egy vidám, közös, jelmezes fotózkodás zárta mindkét osztályban. A tanító nénik pedig már képzeletben egy újabb római kalandot tervezgettek tanítványaik számára, de már az eredeti történelmi romok közé. Reméljük, a mese mihamarabb folytatódhat.

Képgaléria:

Gorsium_01.jpeg
Gorsium_02.jpeg
Gorsium_03.jpeg
Gorsium_04.jpg
Gorsium_05.jpg
Gorsium_06.jpg
Gorsium_07.jpg
Gorsium_08.jpg
previous arrow
next arrow